Hlavní obsah

Kometa zuří! Jak může Rus se špatnou angličtinou řídit zápasy extraligy? nechápe Zábranský

Zkušený ruský hokejový sudí Vjačeslav Bulanov se v úterním utkání české extraligy mezi Plzní a Brnem podle komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje dopustil pochybení. Šlo o situaci ze 34. minuty, kdy Kometě nebyl za pro ni nepříznivého stavu 3:5 uznán gól Tomáše Bartejse kvůli postavení útočícího hráče Tomáše Svobody v brankovišti. Úřadující mistr pak ve středu oznámil, že se rozhodl Bulanova vetovat.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Momentka z úterního zápasu hokejistů Plzně a Brna.

Článek

„Svoboda se dopustil jednoznačného přestupku proti pravidlu, neboť bránil brankáři Miroslavu Svobodovi ve výhledu a dostal se s ním dostal do kontaktu," uvedla v tiskové zprávě komise rozhodčích s tím, že v daný okamžik měl Bulanov hru přerušit a nařídit vhazování ve středním pásmu.

Tak ale sedmačtyřicetiletý ruský arbitr, který ve své kariéře rozhodoval zápasy na dvou olympijských hrách a osmi světových šampionátech, neučinil hned v okamžiku, kdy k porušení pravidla došlo, ale až s mírným časovým zpožděním. Což bylo rovněž špatně.

„Protože však hra přerušena nebyla a rozhodčí se ji ani přerušit nepokusil, měl být dosažený gól uznán," shledala komise rozhodčích, že postup Bulanova byl nesprávný.

„Situace pro rozhodnutí byla na druhé straně mimořádně složitá, neboť mezi přestupkem a vstřelenou brankou uplynula velmi krátká doba," stojí v prohlášení komise rozhodčích, která bude o případném trestu pro Bulanova teprve rozhodovat. Verdikt vynese nejpozději příští týden.

Kometa však nehledě na možný trest pro ruského sudího zareagovala už den po zápase. Poprvé v sezóně využila svého práva a Bulanova se rozhodla vetovat.

„Jak je možné, že rozhodčí ruské národnosti se špatnou angličtinou může řídit utkání české extraligy, a to nejen myšleno s nadsázkou, na půdě plzeňských indiánů? A to navíc tak, že nadzvedává ze židlí fanoušky obou táborů," podivuje se majitel a hlavní kouč Komety Libor Zábranský na oficiálních klubových stránkách.

Brněnskému bossovi přitom nevadila jen situace ohledně neuznaného gólu, pochybení ze strany Bulanova prý bylo více. „Byly tam z mého pohledu velké chyby. Věřím, že rozhodčí Bulanov utkání Komety už nikdy pískat nebude, proto jsme se ho rozhodli ke kroku ho vetovat," uzavírá Zábranský.

Plzeň nakonec ve šlágru 24. kola nad Kometou vyhrála 5:4 a upevnila si první místo v tabulce.

Reklama

Související témata: