Hlavní obsah

O porážce s Ruskem rozhodl špatný start

Špatný vstup do utkání a individuální chyby byly podle českých hokejistů hlavní důvodem nedělní porážky s Ruskem na turnaji Karjala 3:5. Hokejisté sice v úvodní části přestříleli soupeře v poměru 9:6, ale po hrubkách inkasovali tři branky. Gólman Marek Pinc byl proti osamoceným ruským střelcům bezmocný.

Článek

"Dneska jsme zaspali začátek a to se trestá. Rusové toho využili a z 0:3 už se zápas těžko dotahuje," řekl v rozhovoru s novináři útočník Petr Tenkrát. Český výběr se sice snažil ještě s výsledkem něco udělat, ale Rusové vždy znovu odskočili. "Řekli jsme si po první třetině, že tohle by s chybami už stačilo a že musíme začít znova, tlačit se před jejich branku a nutit do chyb je."

Zatímco Rusové byli v zakončení efektivní, českým hráčům se v střelecky tolik nedařilo. "Ale byl mizerný led, i když se na to nechci vymlouvat, protože je to pro oba týmy stejné. Myslím, že úroveň ledu ublížila i kvalitě zápasu," uvedla opora finského mistra Kärpätu Oulu.

Trojice z finské ligy si porozuměla

Tenkrát měl několik šancí, ale trefil se až v závěru druhé části, kdy snížil na 2:4. "Měl jsem čtyři šance, ale třikrát mi to na tom ledu přeskočilo hokejku. To by se nemělo stávat," postěžoval si ještě na ledovou plochu v Hartwall Areně. V 39. minutě ukončil své dlouhé čekání na gól teprve druhou trefou v národním týmu. "Je škoda, že oni dali na 4:1. Kdybychom snížili na 2:3, tak bychom ještě mohli zápas dotáhnout."

Ve formaci s centrem Michalem Brošem doplnil Tenkráta nově povolaný Ladislav Kohn. Trojice hráčů z finské ligy si brzy porozuměla a byla u dvou vstřelených branek. "S Láďou se hrálo výborně. Najednou jsme tvořili tlak, neztráceli jsme puky. Z pohledu mého výkonu to byl nejlepší zápas," dodal Tenkrát.

Právě Kohn deset minut před koncem ve svém pátém reprezentačním zápase premiérový gólem ještě vykřesal naději, ale nakonec k bodovému zisku nepomohl. "Gól potěšil, ale je škoda, že radost pokazila celková prohra," podotkl Kohn, jehož sledovala v hledišti i manželka se sedmiměsíčním synem a také spoluhráč Steve Kariya, bratr slavnějšího Paula. "Doufám, že jsem kluka alespoň trošku potěšil a dal jsem mu nějaký dárek, protože dnes je ve Finsku den otců," řekl.

Lepší naskočit do rozjetého vlaku

Do formace k Brošovi a Tenkrátovi útočník Blues Espoo zapadl. "Hrálo se mi s nimi výborně. Někdy je to těžké naskočit do rozjetého vlaku," uvedl hráč, který s týmem neabsolvoval jediný trénink. "Oba hrají podobným stylem a působí ve Finsku, kde se hraje takový agresivnější styl hokeje a hodně se napadá," řekl.

Kohna mrzel špatný vstup do utkání, který pokazil celkový dojem. "První třetina nám utekla. Vytvořili jsme spoustu chyb v obranném pásmu. Přechod do útočného pásma byl také hodně pomalý. Naopak Rusové hráli jednoduše, napadali u nás ve třetině jedním nebo dvěma hráči a dávali góly," vrátil se k nepodařené části utkání. "Potom jsme se rozehráli. Český hokej je hravý, kombinovali jsme, ale když prohráváte na mezinárodní úrovni 0:3, je těžké to dohánět," dodal Kohn.

Reklama