Hlavní obsah

Magnitogorsk - Lev 4:1Stav série 1:1Lev podruhé už ruského soupeře nezakousnul. Řádil elitní útok Magnitogorsku, který srovnal ve finále krok

Magnitogorsk
Aktualizováno

Cesta hokejistů pražského Lva za vysněným triumfem v KHL bude složitá. Ve druhém finálovém utkání na ruském ledě už Lev tolik nekousal, naopak u domácích se každý hráč Kovářova elitního útoku zapsal mezi střelce a Magnitogorsk výhrou 4:1 srovnal krok v sérii o titul. Pokračování uvidí plná pražská O2 arena, v úterý 22. dubna a ve čtvrtek 24. dubna vždy od 19 hodin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lva Praha Petri Vehanen zasahuje.

Článek

Pražský klub neměnil vítěznou sestavu z pátku, naopak kanadské trenér domácí Keenan zamíchal složením hned tři útoků a pohromadě zůstala jen Kovářova řada, která nakonec druhý finálový duel prakticky rozhodla.

„Dalo se čekat, že do toho Magnitka půjde ještě daleko víc. Druhou domácí porážku si za žádnou cenu nemohli dovolit, byli hodně hladoví. Nemusíme se ale vracet domů smutní. K titulu mají oba celky stejně daleko, v Praze budeme na tahu my," tvrdil asistent trenéra hostů Václav Sýkora.

Magnitogorsk od začátku dobře napadal a po chybné rozehrávce Lva se tak k puku dostal Pare a hned z první vypálil, Vehanen ale jeho střelu chytil rychlým zákrokem lapačkou. Lev také vystrkoval útočné drápky, Azevedo ve 13. minutě trefil tyčku.

Střelecky aktivnější sice byli hosté, vážnější nebezpečí přesto způsobovaly akce Metallurgu. Obrovitý Osala zahrozil před krajanem v brance pražského celku, Vehnanen byl ale na místě a předvedl skvělý zákrok i při střele Birjukova.

Varováním pro Lva bylo, když elitní formace domácích hravě rozebrala obranu a Mozjakina po přečíslení jen se štěstím vychytal zkušený Fin v brance hostů. Na konci třetiny Novotný zblízka minul Košečkinovu branku.

Vehanena poprvé pokořil Potěchin

Teprve po 84 finálových minutách Vehanena dokázal překonat prudkou ranou Potěchin. Vzápětí Mozjakin neproměnil sólo a Magnitogorsk získával velkou převahu. Po Kovářově střele dokonce zněla tyčka.

Nečekaná šance na vyrovnání svitla Lvu ve 31. minutě. Řepíka ve vyložené šanci zastavil jen Timkinův faul, nařízené trestné střílení ale český útočník s pokusem o bekhendový blafák neuspěl. Nakonec se tento moment ukázal jako zlomový.

Elitní formace Magnitogorsku totiž potom předvedla akci na jeden dotek zakončenou Zaripovem a dvougólový náskok už dával domácím klid. O chvíli později došlo k pořádné mele za Košečkinovou branku a poprvé ve druhém finálovém zápase se vylučovalo.

Nejaktivnější při šarvátce byli Řepík s Parem, když si to rozdali pěst na pěst. Nakonec z toho ale vyšla čtyřminutová přesilovka domácích, protože O´Byrně dostal za hrubost dvojitý trest. Metallurgu stačilo 56 vteřin z početní výhody, aby Jan Kovář svou sedmou brankou v play off zvýšil na 3:0.  Lev se dostával pod tlak, navíc ztratil zraněného Ridderwalla.

Magnitogorsku stačilo jen náskok hlídat. Ve třetí části vystřelil pouze třikrát, přesto hned po 44 sekundách třetího dějství zvýšil Mozjakin. Dvoumetrový Košečkin v domácí brance předvedl 34 úspěšných zásahů, ale čisté konto neudržel. V 57. minutě ho střelou mezi betony překonal Azevedo. V poslední vteřině ještě došlo na další bitku, O´Byrne při ní pořádně naložil Malenkychovi a dostal trest do konce utkání.

Finále KHL - druhý zápas:
Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Branky: 24. Potěchin, 34. Zaripov, 36. Kovář, 41. Mozjakin - 57. Azevedo, hlavní rozhodčí Bělov (Rus.) a Odinš (Lot.), vyloučení 7:7 navíc O´Byrne (Lev) 5 min+10 min+do konce utkání, využití 1:0, 6906 diváků, stav finálové série 1:1.
Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, Birjukov, Těreščenko, Chabarov, Lee, Ibragimov, Malenkych - Zaripov, J. Kovář, Mozjakin - Pare, Potěchin, Malinovskij - Kosov, Juňkov, Platonov, Juňkov - Timkin, Brent, Osala.
Lev Praha: Vehanen - Ševc, Mäenpää, Němec, Oystrick, Gragnani, O'Byrne, Nakládal, Jaakola - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Ullström - Ridderwall, Cingel, Matai.

Reklama

Související témata: