Hlavní obsah

Kongres doporučil hrát už příští mistrovství světa na užším kluzišti

Martin Kézr (Bratislava)Sport.czPrávo

Bratislavský kongres IIHF vydal doporučení, aby se už příští mistrovství světa hokejistů ve švýcarských městech Curychu a Lausanne odehrálo na úzkém kluzišti po vzoru NHL.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Michael Frolík (vlevo) jásá po gólu proti Italům. Bude se už příští MS hrát na kluzištích dle rozměrů NHL, na které je český útočník v Calgary zvyklý?

Článek

„Bylo schváleno, že se při šampionátech přejde na šířku ledové plochy 26 metrů. K tomuto kroku se sáhlo, aby byl hokej pro diváky zábavnější. Švýcaři dostali otázku, jestli jsou schopni své arény přizpůsobit, ale nechci mluvit za ně. Na odpověď si budeme muset ještě počkat," řekl generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Hřiště v NHL mají na šířku 26 metrů, evropský standard je o čtyři metry více. "Na širším ledě je hokej v podstatě odlišný sport," říkával Jaromír Jágr a další legenda Fin Jari Kurri před podobnými úvahami varoval: "Zmenšení hřiště by hru v Evropě zabilo." Před devíti lety se ale odehrál na užším kluzišti i olympijský turnaj, tehdy však šlo o výjimku z ekonomických důvodů. Mistrovství světa se na něm hrálo v roce 2008 v kanadských městech Québeku a Halifaxu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Generální sekretář Českého hokeje Martin Urban na Kongresu IIHF.

„Nikdo z hokejové federace nemůže nutit kluby v jednotlivých zemích, aby upravovaly rozměry kluziště, ale na vrcholné scéně si prosadila tento revoluční posun,“ doplnil Urban s tím, že jde zřejmě o největší změnu od zrušení ofsajdu na červené čáře.

V případě, že pořadatel MS nebude mít možnost pořádat turnaj na rozměrech 26x60 metrů, může zažádat o výjimku. „Podmínkou ale bude v obou arénách hrát na ledové ploše stejné šířky,“ dodal Urban.

Hokejové MS 2024 bude v ČR. Skvělá zpráva, snad budu ve formě, abych mohl reprezentovat, těší se Radko Gudas.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

O plánech IIHF hrát na užším kluzišti už promluvil na začátku ledna po mistrovství světa do 20 let ve Vancouveru její prezident René Fasel. „Jsem ohromený úrovní hokeje, který se hraje na úzkému ledu,“ tvrdil tehdy. Změna podle jeho tehdejšího vyjádření připadala v úvahu od roku 2022. Kongres ale celou záležitost urychlil.

Reklama