Hlavní obsah

Kanada hrála desáté finále po sobě a ztratila v něm vyhraný zápas

Jeden z největších obratů v historii finálových zápasů hokejových světových šampionátů předvedli v Buffalu reprezentanti Ruska v boji o zlaté medaile na turnaji dvacetiletých hráčů proti Kanadě. Zámořští hráči vedli po dvou třetinách 3:0, ale nakonec museli spolknout hořkou porážku. Jubilejní desáté finále po sobě pro ně tak skončilo stejně jako před rokem - krutou prohrou.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Zklamaní hokejisté Kanady po prohraném finále MS do 20 let

Článek

Zatímco při loňském dramatu s USA inkasovali Kanaďané rozhodující úder v zámořském derby v prodloužení a prohráli 5:6, letošní finále proti Rusku měli dlouho zcela ve své moci. Z vedení 3:0 po dvou třetinách ale byla nakonec prohra 3:5. Po sérii pěti triumfů tak přišlo druhé stříbro za sebou.

Oba tyto finálové zápasy odehrálo kvarteto Kanaďanů, jedním z nich byl obránce Calvin de Haan. "Je to zklamání, jsem prostě v šoku. Nevím co říct. Tahle porážka je tisíckrát horší," porovnával De Haan pro zámořská média obě finálová klání, přičemž po tom posledním získala Kanada již třináctou medaili v řadě. "Věci se však dějí z nějakého důvodu, takže si myslím, že to tak prostě mělo být," dodal De Haan.

Vše přitom směřovalo k triumfu Kanaďanů a sotva si někdo z téměř 19 tisíc fanoušků v buffalské HSBC Areně při tříbrankovém vedení před začátkem třetí třetiny připouštěl, že by to mělo být jinak. "Nemyslím si, že by nám došlo palivo. Byli jsme na třetí část připravení, ale oni jen převzali kontrolu a my nemohli najít svoji hru. Šlapali do toho víc a víc, my se přestali dostávat k odraženým pukům a pak už to vypadalo, že oproti nim jen stojíme," uvedl forvard Zack Kassian.

Jakmile zazněla závěrečná siréna, dali Rusové naplno průchod svým emocím a vtrhli na led slavit, zatímco zástupci kolébky hokeje mohli jen zaraženě mlčky přihlížet. "Je to ten nejhorší pocit, který jsem kdy měl," vystihl pocity poražených obránce Tyson Barrie.

Schenn by chtěl vrátit čas

"Je těžké se s tím smířit, je těžké tomu vůbec uvěřit. Kdyby měl člověk možnost vrátit se v čase a vše udělat znovu, jsem si jistý, že by to pro náš tým dopadlo úplně jiným výsledkem," doplnil nejproduktivnější hráč turnaje Brayden Schenn.

Kanadský hokejista Brayden Schennfoto: Reuters/Mark Blinch

V kontrastu s obrovským zklamáním Kanaďanů si sborná mohla vychutnávat patrně největší zvrat v historii finálových duelů juniorského šampionátu. "Jsme teď nejlepším týmem na světě a také jsme to tady potvrdili. Zlepšovali jsme se zápas od zápasu," prohlásil útočník Jevgenij Kuzněcov, jenž se na výjimečném obratu podílel třemi asistencemi. "Stále jsme věřili, protože jsme Rusové, máme to v povaze a máme nejlepší tým," dodal.

Ruští mladíci přitom byli ještě před týdnem ve zcela jiné situaci - na úvod turnaje prohráli právě s Kanadou (3:6) i se Švédskem (0:2), další porážka už by je poslala do skupiny o udržení. Tu však svěřenci kouče Valerije Bragina nepřipustili a především v klíčovém souboji s českým týmem, který herně zcela rozložili a zvítězili vysoko 8:3, naznačili svou sílu.

Ve vyřazovacích bojích před finále navíc Rusové nasbírali také dostatek sebevědomí a psychických sil, neboť čtvrtfinále s Finy i semifinále se Švédy rovněž otočili. "Jen jsme věřili sami sobě, to je celé. Proto jsme vyhráli dnes, před dvěma dny i před třemi dny. Je to neskutečné vítězství," uvedl útočník Arťom Panarin, který odstartoval finálovou stíhací jízdu a v 56. minutě také vstřelil vítězný gól.

Rusy dost možná probudila a správně vyhecovala ke zvratu bouře trenéra Bragina. "Nikdy jsem neviděl našeho kouče takhle rozzlobeného, jako tomu bylo po první třetině. Dal nám co proto, ale pak jsme šli ze šatny nahecovaní," přiblížil Panarin. "Byla to hodně emotivní řeč od našeho kouče. Málem zničil tabuli," doplnil další strůjce obratu Maxim Kicyn, jenž snížil na 2:3 pouhých 13 sekund po Panarinovi.

Reklama

Související témata: