Hlavní obsah

Česká dvacítka na MS propadla. Skauty z NHL alespoň zaujali jednotlivci

Fanoušci českého hokeje zažívají po MS dvacetiletých v USA pořádnou deziluzi. Český tým v souboji s velmocemi totálně vyhořel a měl co dělat, aby se vyhnul pádu z elitní skupiny. V soubojích se Švédy, Kanaďany a Rusy zaostávali svěřenci trenéra Přerosta prakticky ve všem a jejich propadák nevěstí pro budoucnost českého hokeje nic dobrého. Malou útěchou mohou být alespoň ojedinělé podařené výkony některých jednotlivců.

Foto: Doug Benz, Reuters

Z české bídy na MS dvacetiletých vyčnívali alespoň jednotlivci.

Článek

Přestože skauti týmů NHL nemají už nějaký čas mezi českými hráči prakticky koho sledovat a soustřeďují svoji pozornost do jiných zemí, neunikly jim výkony některých českých hráčů, kteří ještě nebyli draftováni.

„I Češi mají několik zajímavých hráčů. Zmínil bych hlavně Antonína Honejska, který znamenal hlavní ofenzivní hrozbu Čechů,“ psal ve svém blogu šéf International Scouting Services Ross MacLean před utkáním Čechů s Rusy.

Honejsek se gólově prosadil proti Norsku i proti Kanadě, v utkání proti zámořskému týmu jako jeden z mála Čechů vyčníval. „Má hodně šikovné ruce. Jeho hra šla nahoru během dvou let strávených v Moose Jaw Warriors a brzy možná dostane šanci v některém klubu NHL,“ pokračoval MacLean.

Zaujal i Frk

Na šampionátu na sebe upozornil také sedmnáctiletý odchovanec Karlových Varů Martin Frk, který se blýskl především dvěma góly proti Švédům. „Martin Frk z Halifax Mooseheads je rovněž zajímavý hráč. Je šikovný s pukem a umí hrát i fyzicky. Podobně jako finský talent Olli Maatta ještě není k dispozici pro draft, ale určitě se vyplatí oba sledovat,“ dodal MacLean. Toho ale na turnaji nejvíce zaujali Kanaďan Sean Couturier a Švéd Adam Larsson, kteří se podle jeho mínění budou prát o čelní místa na draftu.

Samotné dobré představení na šampionátu dvacetiletých však mladým hokejistům nemusí zajistit světlou budoucnost v seniorském hokeji. Roy Boylen například upozorňuje na stránkách The Hockey News na případ českého gólmana Marka Schwarze. „Byl nejlepším gólmanem na MS 2005, jeho akrobatický styl mu vynesl parádní statistiky. Zdálo se, že je velkou nadějí pro St. Louis Blues.  Z Vancouveru Giants pak odešel do Sparty Praha, vrátil se do zámoří, kde v NHL odehrál jen šest zápasů. Teď hraje v České republice a jeho šance na NHL se rozplynula.“

Každopádně úspěšní junioři jsou primárním předpokladem pro budoucnost celého českého hokeje a po šampionátu dvacetiletých je i zarytým optimistům jasné, že mládežnický hokej je u nás v těžké krizi.

„V Buffalu se mě kolegové ptali, co se s naším hokejem děje. Vědí, že máme problémy, zajímalo je, jak budeme situaci řešit. Situace skutečně není dobrá,“ varoval například na stránkách hokej.cz trojnásobný vítěz Stanley Cupu a skaut Dallasu Jiří Hrdina.

Reklama