Hlavní obsah

Slovenský tisk velebí hokejové "hrdiny z Helsinek" a kouče Vůjtka

Bratislava

Finálová porážka slovenských hokejistů od Ruska 2:6 nezměnila nic na nadšení domácího tisku z vystoupení týmu českého trenéra Vladimíra Vůjtka na mistrovství světa. Tisk velebí stříbrné "hrdiny z Helsinek", cestu týmu do finále přes Kanadu a Česko označil za senzaci či zázrak a nešetří chválou Vůjtkovy práce.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Slovenští hokejisté se stříbrnými medailemi.

Článek

"Zázrak z Helsinek. Hoši, děkujeme! Tohle stříbro je zlaté," napsal nejčtenější list Nový čas. "Na zlato nesáhli, ale hrdiny jsou i se stříbrem," dodal. "Pro nás jste mistři," hlásí z titulní strany deník Plus jeden deň.

Rusové ve finále oplatili slovenskému výběru porážku ze souboje o nejcennější kov ze šampionátu v roce 2002. A Hospodárske noviny uznaly, že Vůjtkův výběr proti favorizovanému a na turnaji neporaženému soupeři na zisk titulu světových šampionů neměl. Stříbro i tak označil za senzaci.

Nikdo jim nevěřil

"Pro slovenský tým je i stříbro úspěch a obrovské překvapení," napsal deník Sme. Dodal, že v medaili před šampionátem nikdo nevěřil, po propadu v žebříčku Mezinárodní hokejové federace byl cílem postup do čtvrtfinále turnaje zaručující Slovákům účast na olympiádě 2014 v Soči.

Velké zásluhy na jeho splnění a pak i nečekaném překonání přisoudil Vůjtkovi. "Dokázal uspět s týmem, v kterém nebylo tak mnoho hvězd jako v minulosti. Výrazně se zlepšila hra v obraně a trenérovi se podařilo zkombinovat starší hráče s mladou krví," uvedl deník.

Podobně se o Vůjtkovi vyjádřil i deník Pravda. "Točí se hokejová zeměkoule naopak? Netočí, to jen pokora, pracovitost, disciplína, vůle a důvěra cílevědomého trenéra k hráčům a naopak namixovala takovou chemii, že se z ní vysrážel cenný kov. I proto, že největší zbraní Slováků byl charakter mužstva," uvedl list.

Reklama

Související témata: