Hlavní obsah

Skvělá zpráva. Vrbata se po zranění vrací do formy a nevyloučil start na MS

Phoenix/Praha

Loni byl Radim Vrbata nejlepším českým střelcem v NHL a nebýt zranění, které ho vyřadilo na 14 zápasů, mohl o tento primát usilovat zase. Jednatřicetileté pravé křídlo má tak nyní jasnou prioritu: vystřílet Phoenixu počtvrté v řadě play off.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Útočník Phoenixu Radim Vrbata (vpravo) střílí gól do sítě Nashvillu.

Článek

Po neděli byl rozdíl mezi šestým a třináctým týmem Západní konference šest bodů. Asi jste čekal vyrovnaný průběh zkrácené sezóny, že?

Všichni o tom mluvili, že to takhle nějak bude vypadat. Zvlášť když hrajeme jen se soupeři ze Západu. Je to hrozně vyrovnané.

Jádro vašeho týmu se delší čas nemění. Může to být výhoda?

Teď už jsou rozehrané všechny týmy. Spíš jde o to, aby kádr zůstal zdravý. Odehrát během 99 dnů 48 zápasů není jednoduché. K tomu cestování...

Vás letos přibrzdilo zranění, dokonce na čtrnáct zápasů. Jak jste to nesl?

Prvních čtrnáct dnů mi všichni říkali, že mám nastřelenou nohu, jenže bolest vůbec neustupovala, až se přišlo na to, že mám v nártu prasklinu. Než se to zjistilo, tak jsem zkoušel bruslit přes bolest. Jenže moc to nešlo a to bylo frustrující. Kdybych stejně dlouhou dobu vynechal v běžné sezóně, přijdu třeba o sedm osm zápasů, ale takhle mi jich tam naskákalo čtrnáct. Navíc týmu se v té době moc nedařilo a já jen koukal z tribuny.

Kdybyste dal noze klid, možná jste mohl být ve hře o něco rychleji.

To, že jsem se zraněním dva týdny bruslil, mi určitě nepomohlo. Člověk už v hokeji pár problémů zažil, takže jsem cítil, že něco není v pořádku. Byla to úplně jiná bolest.

Jak jste na tom po vynucené pauze fyzicky?

Věděl jsem, že nemůžu jen sedět doma. Na kole nebo v posilovně jsem makal dál. První zápasy po návratu jsem na ledě trochu postrádal načasování, ale už se to srovnalo.

Teď jsou před vámi tři domácí zápasy. Je to ta pravá chvíle, abyste se definitivně upíchli v osmičce pro play off.

To se nám zatím nepovedlo, abychom uhráli nějakou větší sérii. My se ale o víkendu vrátili z tripu, kde jsme získali čtyři ze šesti bodů, tak věříme, že to bude pro nás odrazový můstek.

V Nashvillu jste dokonce nasázeli šest gólů za třetinu, už se vám to někdy podařilo?

Byl to paradoxně náš druhý zápas ve dvou dnech. Obyčejně mužstvo bývá unavenější, ale my najednou vedli 5:0. To byla bláznivá třetina. My ani Nashville nehrajeme tak ofenzívně.

V minulé sezóně jste byl s pětatřiceti góly nejlepším českým střelcem v NHL. Sledujete krajany, jak jim to tam letos padá, či nepadá?

Detailně moc ne, protože fakt není čas. Spíš se soustředím na sebe a začátek sezóny před zraněním mi docela vyšel. Dělal jsem skoro bod na zápas. Ale hodně českých kluků má dobrou sezónu. Voráček, Tlustý v Carolině, k tomu klasicky Patrik Eliáš, Jarda Jágr.

Nedávno jste překonal hranici 400 bodů v kariéře, na jakou cifru si ještě troufáte?

Kulaté číslo je vždycky pěkná věc. Na druhou stranu se pak podíváte, že má Jágr 1000 asistencí a musíte se pousmát. Proti tomu je 400 bodů jako nic. Je mi ale jednatřicet, tak doufám, že nějaké body ještě přidám.

Ve středu končí v zámořské soutěži přestupní termín, čekáte u vás nějaké výrazné změny?

Necháme se překvapit. Některé týmy budou přemýšlet až do poslední chvíle, jestli nakupovat, nebo spíš rozprodávat a chystat se na další sezónu. My naštěstí patříme k těm, kteří pořád hrají o play off. Doufejme, že moc změn nebude.

Na závěr ještě hypotetická otázka: Pokud byste se s Phoenixem do play off nedostal, posílil byste český tým na mistrovství světa?

Hrát o Stanley Cup je priorita, ale kdyby to nedopadlo a byl bych zdravý, tak bych přemýšlel o šampionátu, o tom, že pojedu. Letos jsem moc zápasů neodehrál.

Reklama