Hlavní obsah

Česko - Finsko 0:3Češi po slabém výkonu prohráli s Finy a finále si nezahrají. O bronz zabojují se Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Lehterä 0 : 1
32. Immonen 0 : 2
60. Lehterä 0 : 3
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace si na mistrovství světa v běloruském Minsku o zlato nezahraje. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky prohráli v semifinále s Finskem po slabém výkonu 0:3. Čechy tak v neděli od 15:30 SELČ čeká se Švédy souboj o bronzové medaile, které naposledy získali před dvěma lety na šampionátu v Helsinkách. Tým Suomi se o zlato utká s Ruskem, které na turnaji ještě neprohrálo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Finové se radují z druhého gólu v semifinále MS proti Čechům, vpravo je brankář českého týmu Alexander Salák.

Článek
Fotogalerie

Plánovali si, že musejí navázat na výkon z prvních 58 minut čtvrtfinále proti Americe, jenže proti Finům se to v první třetině českým hokejistům vůbec nedařilo. Po opatrném úvodu z obou stran začal tým Suomi v Minsk Aréně přebírat iniciativu. Hlavně proto, že měl mnohem větší pohyb a lépe bruslil.

Z pasivity českého týmu plynuly šance soupeře, Tomiho Sallinena i Kontiolu ale vychytal Salák, který pak měl i štěstí, že Palola po Klepišově chybě v obranném pásmu zamířil vedle. Jenže v deváté minutě se Lehterä prohnal kolem Vitáska, a bekhendem přehodil Saláka.

Češi hned poté měli výhodu přesilovky, po Červenkově sklepnutí Jágrova nahození puk jen proletěl brankovištěm. Pohříchu to však byl jediný nebezpečný moment Růžičkova výběru v první třetině, v jejímž samém závěru se musel Salák ještě vypořádat s dělovkou Mantyläho.

Zbytečný faul Zámorského potrestal Immonen

Na začátku prostřední části hry při další početní výhodě pálili postupně Jágr, Hertl i Němec, jenže Rinneho nepřekonali. Hra českého celku se přeci jen zvedla a Finové už zdaleka nedominovali tak, jako v první třetině. Kouč Vladimír Růžička přeházel útočné formace, na led začal posílat i třináctého forvarda Martina Růžičku, naopak posadil Jana Kováře. Ve 29. minutě byli Češi blízko vyrovnání. Po střele Jágra se v mele před brankou snažil dotlačit puk za bránu Novotný, jenže val několika Finů před sebou včetně Rinneho nepřekonal.

Záhy se navíc dopustil zbytečného faulu v útočném pásmu Zámorský a Immonen v následné přesilovce našel z ostrého úhlu skulinku mezi Salákovými betony. O chvilku později se naopak český gólman vytáhl, když na poslední chvíli zastavil betonem dorážku Huhtaly do odkryté branky. Ve 35. minutě mohl snížit Klepiš, puk po jeho teči ale o centimetry minul finskou svatyni. Hra českého týmu ale jinak zase upadla do průměru a Finové se inkasování museli bát prakticky jen při oslabeních.

V Jágrovi na trestné lavici bouchly saze

Naději na zdramatizování navíc reprezentaci brala další oslabení. Finové si náskok poklidně hlídali, neboť Češi Rinneho prakticky neprověřovali. Ve 49. minutě bouchly saze v Jaromíru Jágrovi, který zlostně mrštil svou holí o plexisklo na trestné lavici a hodil ručník na zem, když nesouhlasil se svým trestem za sekání. V oslabení pak jeli v přečíslení na jediného obránce Zaťovič s Rolinkem, český kapitán ale branku netrefil.

Minutu a půl před vypršením základní hrací doby zamířil Salák na střídačku a Češi hráli se šesti hráči v poli. Vladimír Růžička si ještě vyžádal oddechový čas, po němž přišel velký závar před Rinnem, jenže bez efektu. Naopak 12 vteřin před koncem upravil na konečných 3:0 trefou do prázdné branky Lehterä a pojistil, že si Finové zahrají o zlato s Rusy, kteří zdolali Švédsko.

Semifinále MS v hokeji
Česko - Finsko 0:3
Branky a nahrávky: 9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Karalahti, Kontiola), 60. Lehterä (Komarov, Immonen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 14.378.
ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka, Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář (27. Martin Růžička), Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Rinne - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen - Pakarinen, Kontiola, Lehterä - Komarov, O. Jokinen, Haula - Palola, Immonen, Jormakka - Huhtala, Salomäki, T. Sallinen. Trenéři: Erkka Westerlund, Lauri Marjamäki, Ari Moisanen a Hannu Virta.
Vybojují čeští hokejisté na MS v Minsku bronz?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
Celkem hlasovalo 36461 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3