Hlavní obsah

Palát dal parádní vlastní gól, Gudas se blýskl v roli brankáře. Chytil to snad bradkou, smáli se mu

Tampa

Brankář Anders Lindback se stal v noci ze čtvrtka na pátek hrdinou hokejistů Tampy při vítězství nad Philadelphií 4:2. Pochytal 36 střel a ukázal, že je skvělou náhradou za zraněného Bena Bishopa. Do děje utkání výrazně zasáhli i čeští reprezentanti Radko Gudas a Ondřej Palát, na jejichž konto si po vítězném zápase spoluhráči před novináři zažertovali.

Foto: Kim Klement, Reuters

Radko Gudas (uprostřed) zaskakuje na brankovišti za gólmana Tampy v utkání s Philadelphií.

Článek

Palát, jenž útočí na pozici nejproduktivnějšího nováčka sezóny, si nejprve připsal asistenci u vítězného gólu Erika Brewera na 3:1. Vzápětí přišly zářivé chvilky obránce Radka Gudase, jenž výrazně pomohl při ubránění náskoku.

Philadelphia ostřelovala gólmana Lindbacka, jenž se při skrumáži kolem branky dostal mimo svoji pozici, v tom ho bravurně zaskočil právě Gudas, jenž zaujal gólmanský postoj a s ledovým klidem zlikvidoval hned dvě střely soupeře.

„To snad musel chytit bradkou ne?" smál se spoluhráč Tyler Johnson. „Tohle je ale přesně to odhodlání a zaujetí, které potřebujeme. S takovým sebeobětováním můžete pak v play off dojít hodně daleko," chválil už ve vážnějším tónu českého kolegu.

Brankář Lindback ale přeci jen ještě jednou v utkání inkasoval. Necelých osm minut před koncem vyslal po rychlém kontru Sean Couturier střílenou bekhendovou přihrávku před branku Blesků, kde zasáhl Ondřej Palát tak nešťastně, že puk zavěsil pod břevno vlastní branky.

Být to na druhé straně hřiště, šlo by o parádní gólovou trefu, v tomto případě šlo ale o nepříjemnou komplikaci, která ale nakonec na vítězství Tampy neměla žádný vliv. „Samozřejmě Gudasovi poděkoval. Stejně tak i Ondřeji Palátovi za krásný gól. S každou střelou na mě jsem se cítil více sebevědomý," dobíral si české hokejisty oslavovaný gólman Lindback.

Palát zároveň útočí na to, aby se stal nejproduktivnějším českým hokejistou v nováčkovské sezóně NHL. Aktuálně mu patří s 58 kanadskými body třetí pozice, vedoucí Ivan Hlinka nabíral v ročníku 1981/82 v dresu Vancouveru o dva body více. Jaromíra Jágra a jeho premiérovou sezónu 1990/91 už Palát o bod překonal.

Nejproduktivnější Češi v jejich první sezóně v NHL:
JménoKlubSezónaZápasyBody
1. Ivan HlinkaVAN1981/827260 (23+37)
2. David VolekNYI1988/897759 (25+34)
3. Ondřej PalátTBL2013/148058 (22+36)
4. Jaromír JágrPIT1990/918057 (27+30)

Reklama