Hlavní obsah

Minnesota - Colorado 1:0 PPStav série 1:2Granlund parádně rozhodl prodloužení pro Minnesotu. Hejda ho stíhal marně

Anaheim, druhý nejlepší tým základní části NHL, narazil v Dallasu. Nedal ani gól, podlehl 0:3 a v prvním kole play off vede na zápasy už jen 2:1. První porážku v sérii si připsali i hokejisté Colorada v Minnesotě, nejhezčí moment dne - parádní gól v prodloužení - si tam připsal Mikael Granlund. Poprvé prohrálo i St. Louis, a to na půdě obhájců Stanley Cupu v Chicagu. Pittsburgh třemi góly ve třetí třetině otočil zápas na ledě Columbusu a celkově se ujal vedení 2:1.

Foto: Ann Heisenfelt, ČTK/AP

Mikael Granlund (64) z Minnesoty v prodloužení překonává Semjona Varlamova (1) v bráně Colorada.

Článek

Fanoušci Dallasu viděli svůj tým na domácím ledě v play off poprvé do května 2008, kdy padl ve finále Západní konference s Detroitem. A mohli si užít pocit vítězství, navíc s čistým kontem. První hvězdou zápasu vyhlásili domácího brankáře Kariho Lehtonena. Po zásluze, udržel nulu, i když hosté domácí přestříleli 37:32.

Neinkasoval ani Corey Crawford z Chicaga v souboji se střelci St. Louis. Jeho tým si připsal rovněž první úspěch v sérii. Gólman dal svým výkonem vzpomenout na loňské finále Stanley Cupu. "Ale o tom jsem v zápase nepřemýšlel. Jediné, na co se soustředím, je další střela na branku. Nic jiného v hlavě nemám," prohlásil devětadvacetiletý brankář.

V Minnesotě se čekalo na gól až do prodloužení, v čase 5:08 ho zaznamenal Grandlund. Dvaadvacetiletý finský útočník s českým obráncem Janem Hejdou na zádech obkroužil velkou část útočného pásma, vybruslil od bočního mantinelu, vletěl před branku a poté v pádu zasunul puk do odkryté klece.

Korunoval převahu týmu, který vytvořil klubový rekord

Rodák z Oulu tak korunoval střeleckou převahu Minnesoty, která přestřílela soupeře v poměru 46:22, což je nový klubový rekord v play off. "Odehráli jsme skvělý zápas. Vytvořili jsme si řadu šancí a nakonec jsme byli odměněni. V takových výkonech musíme pokračovat," prohlásil Granlund, mistr světa z roku 2011, jenž oslavil svůj vůbec premiérový gól v play off NHL.

Minnesotě pomohl k úspěchu bezchybným výkonem a 22 zásahy i brankář Darcy Kuemper, který poprvé v životě nastoupil v play off od začátku zápasu.

Columbus byl dlouho na dobré cestě k vítězství nad Pittsburghem. Už po čtyřech minutách hry vedli Blue Jackets 2:0. Penguins sice dvě vteřiny před koncem prostředního dějství snížili na 1:2, jenže Cam Atkinson ve 42. minutě znovu zvyšoval náskok domácích na dva góly. Columbus přesto takřka vyhrané utkání ztratil.

V podání hostů přišla pasáž snů. Během dvou minut a 13 sekund otočili na 4:3 ve svůj prospěch. Nejprve na konci 46. minuty snížil na 2:3 Brandon Sutter, o minutu a deset sekund později vyrovnal Lee Stempniak a za dalších 57 sekund dostal Tučňáky do vedení Jussi Jokinen. Ve zbytku zápasu už domácí na tuhle studenou sprchu nedokázali zareagovat.

"Nebyl to ideální zápas. Zvlášť, když jsme za stavu 1:2 znovu inkasovali a opět prohrávali o dva góly. Obvykle se po takovém průběhu nevyhrává. Ale zase se ukázal charakter našeho mužstva," prohlásil kapitán Penguins Sidney Crosby.

V kabině Columbusu, který ani na pátý pokus v historii klubu nedokázal vyhrát v play off na domácím ledě, zavládlo zklamání. Kouč Todd Richards se ale na svěřence nezlobil. "Nemyslím si, že bychom za stavu 3:1 nějak pustili nohu z plynu. Nasazení bylo v pořádku. Ale udělali jsme pár chyb a soupeř začal lépe bruslit, to byl hlavní rozdíl," hledal Richards příčiny porážky.

Pravidlo, že dvougólové vedení neznamená vítězství, se v celé sérii opakuje zatím v každém utkání. Columbus už takhle jeden zápas ztratil, stejně tak ale dokázal Pittsburgh porazit, když o dva góly prohrával. "Pořád máme před sebou dlouhou sérii. Musíme se postarat o to, aby tenhle zápas nebyl zlomový," přál si útočník R. J. Umberger, útočník Columbusu původem z Pittsburghu.

Robidas si zlomil nohu a už Anaheimu nepomůže

Anaheim zaznamenal v utkání na ledě Dallasu kromě prohry další nepříjemný moment. Přišel o obránce Stephanea Robidase. Sedmatřicetiletý dlouholetý bývalý hráč Stars si ve druhé třetině po zákroku útočníka Ryana Garbutta zlomil pravou nohu.

Robidas utrpěl stejné zranění podruhé v této sezoně. Mimo hru byl už čtyři měsíce od konce listopadu. V té době ještě působil v Dallasu, odkud zamířil do Anaheimu na začátku března.

V této sóně si Robidas připsal ve 38 zápasech základní části NHL 10 bodů za pět branek a stejný počet asistencí. Ve dvou duelech play off nebodoval. V sérii s Dallasem vede Anaheim 2:1 na zápasy.

První kolo play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
Columbus - Pittsburgh 3:4 (2:0, 0:1, 1:3)
Branky: 2. Jenner, 4. Johnson, 42. Atkinson - 40. Orpik, 46. Sutter, 48. Stempniak, 49. J. Jokinen. Střely na branku: 20:41. Diváci: 19 148. Stav série: 1:2.
Západní konference - 3. zápasy:
Minnesota - Colorado 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka: 66. Granlund. Střely na branku: 46:22. Diváci: 19 221. Stav série: 1:2.
Chicago - St. Louis 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 5. Toews, 60. Krüger. Střely na branku: 25:34. Diváci: 22 112. Stav série: 1:2.
Dallas - Anaheim 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 20. Jamie Benn, 38. Ničuškin, 48. Garbutt. Střely na branku: 22:37. Diváci: 19 120. Stav série: 1:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.P. Stastny(Colorado)37(3+4)
2.MacKinnon(Colorado)37(1+6)
3.Martin(Pittsburgh)36(0+6)
4.J. Johnson(Columbus)34(3+1)
5.Seabrook(Chicago)24(2+2)
41.Plekanec(Montreal)32(2+0)
47.Hertl(San Jose)22(1+1)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1