Hlavní obsah

Montreal plánuje obrat. Úkol číslo jedna zní: rozhodit Lundqvista

Montreal/New York

Z posledních 168 střel pustil Henrik Lundqvist za svá záda jen šest. Pro hokejisty Montrealu je švédský brankář Rangers nepřítelem číslo 1. Pokud mají Habs v plánu otočit finálovou sérii Východní konference NHL, v níž po domácích zápasech prohrávají 0:2, musejí najít recept na vládce newyorského brankoviště.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Gólman New York Rangers Henrik Lundqvist během jednoho ze zápasů s Montrealem.

Článek

Dvaatřicetiletý Švéd v posledních pěti zápasech maximálně dostává své přezdívce Král Henrik. Od jeho výkonů se Rangers odpíchli k obratu proti našlapanému Pittsburghu, Lundqvistova představení dvakrát konsternovala domácí ofenzívu v montrealském Bell Centru. „Byl fenomenální," uznal i kouč Canadiens Michel Therrien.

Severský klid, který švédský elegán vyzařuje, soupeře pěkně štve. „Prostě měl jen spoustu štěstí," komentoval svérázně Lundqvistových 40 pondělních zákroků nejproduktivnější hráč Montrealu P. K. Subban.

Nezabral ani šťouchanec

Plán tedy zní: rozdrolit švédskou zeď za každou cenu. Doma zkoušel Lundqvista vyvést z konceptu třeba ranař Prust, když si při komerční pauze neodpustil šťouchanec do bývalého spoluhráče, ale to bylo málo.

A tak nyní nejspíš přijde na řadu trochu vzrušení před brankovištěm Rangers a více ataků směrem k Lundqvistovi. Možná i takových, jako předvedl newyorský Kreider, když vyřadil ze hry do konce série kanadského gólmana Price. „Když Hank vidí puk, tak mu ten gól dáte těžko. Je třeba na něj střílet z nečekaných míst a úhlů," poznal za léta praxe Patrik Eliáš z New Jersey.

Devatenáct týmů v historii NHL dokázalo otočit sérii, v níž prohrálo úvodní dva domácí zápasy. „Teď už to vypadá, že jsme ztraceni. Takže by na nás neměl být moc velký tlak," poznamenal Therrien. „Před sezónou nás spousta lidí viděla z různých důvodů mimo play off. Pak zase říkali, že nepřejdeme první kolo a my porazili Tampu 4:0. Jistou konečnou měl být Boston, a přesto jsme ho vyřadili. My se jen tak nepoložíme," hřímal montrealský trenér.

Teď stačí vykolejit Lundqvista a obrat může začít.

Podaří se Montrealu otočit vývoj série s New Yorkem Rangers a postoupit do finále NHL?
Ano
35 %
Ne
65 %
Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Reklama

Související témata: