Hlavní obsah

Může být tohle jen náhoda? Pro útočníka Los Angeles je sedmička snad magická!

Čtrnáctku, kterou nosí na zádech svého dresu v Los Angeles Kings, by si měl změnit na číslo o polovinu menší. K hokejovému útočníkovi Justinu Williamsovi totiž sedmička sedí snad jako k nikomu jinému. Dvaatřicetiletý Kanaďan to v nočním rozhodujícím zápase finále Západní konference NHL proti Chicagu opět potvrdil a i jeho zásluhou tak Králové dál sní o tom, že po dvou letech opět dosáhnou na Stanleyův pohár.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Hokejista Los Angeles Justin Williams.

Článek

Williams je totiž specialistou na rozhodující sedmé zápasy vyřazovací části NHL. Ten první zvládl v roce 2003 v dresu Philadelphie proti Torontu. O tři roky později dokráčel s Carolinou až ke Stanley Cupu, v cestě museli Hurricanes odklidit v sedmi zápasech Buffalo i Edmonton. Loni zase Williams úspěšně zvládl sérii na plný počet zápasů proti San Jose.

To už hrál za Los Angeles, se kterým svou stoprocentní bilanci v sedmých duelech prodlužuje i letos. V prvním kole výhra 4:3 na zápasy opět nad Žraloky, o kolo dál postup ve stejném poměru přes Anaheim. To už čítalo šest zvládnutých sedmých duelů. A před Williamsem stál v neděli rozhodující duel proti Chicagu.

Sedmý zápas číslo sedm v jeho kariéře? Mohl snad dopadnout špatně, když šlo hned o dvě šťastné sedmičky najednou? „Jsem hrdý na své individuální statistiky. Ale na co jsem nejvíc pyšný, je moje bilance v sedmých zápasech," připomínal Williams, že v těchto duelech si držel průměr přesně dvou bodů na zápas.

„Udělám všechno, co je v mých silách, aby se série prodloužila," sliboval fanouškům. A sám možná nečekal, jakého pokračování jeho „sedmičkový" příběh nabere. Williams k výhře 5:4 po prodloužení a postupu do finále pomohl jedním gólem a asistencí na vítěznou trefu Martineze.

Legenda pokračuje, kroutil hlavou Stoll

Jak tedy vypadá aktuální bilance kanadského útočníka? Všech sedm rozhodující zápasů vyhrál, navíc v nich má bilanci sedmi gólů a sedmi asistencí. To už snad nemůže být náhoda... „Legenda pokračuje," kroutil po zápase na ledě Chicaga hlavou spoluhráč Jerret Stoll. „Nevím, jak to dělá, ale každopádně to chci zjistit a naladit se na jeho program," smál se další spoluhráč Anže Kopitar.

„Ale opravdu by moje čísla absolutně nic neznamenala, kdybychom neodcházeli z ledu s výhrou. Celý příběh byl o tom, jak jsme se byli schopni vrátit do zápasu, jak odolní jsme byli," pochvaloval si Williams, že Králové hned třikrát dokázali smazat náskok Jestřábů. „A rozhodnout v prodloužení sedmého zápasu? Přiléhavější vyvrcholení tahle série ani nemohla mít," říká útočník, který Stanley Cup vyhrál v roce v roce 2006 s Carolinou a o šest let později s Kings.

Králové ještě nejsou v cíli

Nyní útočí už na třetí. Stačí „jediné" - odklidit z cesty New York Rangers. „Zdaleka ještě nejsme v cíli, máme za sebou jen tři čtvrtiny cesty. Čeká nás ješté velká výzva," říká Williams, který v letošním play off kraluje s jedenácti plusovými body statistikám účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách.

Králové doufají, že poslední krok zvládnou a slavný pohár po dvou letech opět pozvednou nad hlavu. Optimismus jim dodává právě i Williamsova přítomnost v kádru. „On je prostě mimořádný hráč. Dokáže zvládnout každý zápas, v každém aspektu hry i v šatně je lídrem. Vidíme to na něm každý den, víc o tom chlapci ani nemá cenu říkat," řekl Stoll.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1