Hlavní obsah

Nechci končit jako ten, kdo sedí v hledišti, říká uzdravený Vokoun a přijal by i roli dvojky

New York

Celou uplynulou sezónu NHL kvůli krevní sraženině vynechal a po náročné operaci dlouho nevěděl, jestli s hokejem vůbec bude pokračovat. Jenže nejčernější myšlenky jsou zaplašeny. Gólman Tomáš Vokoun v závěru ročníku nastoupil ke dvěma zápasům za farmářský tým Pittsburghu Wilkes-Barre/Scranton v AHL a nyní vyhlašuje, že by se v nacházející sezóně rád vrátil do nejlepší hokejové soutěže světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun.

Článek

„Necítím se, jako bych vynechal celou sezónu, jestli to dává nějaký smysl. Hokej dělám už třicet let. Odehrál jsem přes 700 zápasů v NHL, z hlavy vím, co teď potřebuju dělat," řekl Vokoun v rozhovoru pro The Hockey News. Jeho problémy, které odstartovaly loni v září nateklou nohou a vyvrcholily operací kvůli krevní sraženině v oblasti pánve, jsou již minulostí.

„Když mě na konci září pustili z nemocnice, do týdne jsem mohl běhat, posilovat, hrát tenis nebo fotbal. Prostě jsem mohl dělat cokoliv, co jsem chtěl. Nebylo to tak, že bych ležel v posteli, dva měsíce odpočíval a pak musel začínat od začátku. Udržoval jsem se ve formě," popisoval Vokoun, kterému v létě skončila dvouletá smlouva s Pittsburghem a příští čtvrtek, den po svých osmatřicátých narozeninách, se stane nechráněným volným hráčem.

U Tučňáků však nezůstane. Jasné jedničce Marc-Andrému Fleurymu bude krýt záda Američan Jeff Zatkoff, kterému Penguins v prosinci prodloužili kontrakt o dva roky. Se svým koncem v Pittsburghu je dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2010 smířený. A nebere ho vůbec tragicky.

Už by ho tolik neužíralo, kdyby nechytal pravidelně

„O Pittsburghu nemůžu říct jediné špatné slovo. Způsob, jakým se ke mně chovali, když jsem to potřeboval nejvíc, jakou pomoc mi nabídli doktoři... Je to mimořádná organizace a bylo mi ctí hrát za Pittsburgh," prohlásil Vokoun, který obdržel od lékařů záruku, že potíže s krevní sraženinou neovlivní jeho další kariéru.

„S mojí krví už není nic špatného. Když někdy máte něco s kyčlí, nemůžete jako brankář fungovat na sto procent. Kdyby to byl můj případ, bylo by mnohem složitější se vracet," myslí si Vokoun, jenž ví, že jej těžko některý z klubů NHL podepíše jako prvního gólmana.

I roli dvojky by ale s radostí přijal. Což by mohla být Vokounova šance, jelikož zhruba třetina týmů se po náhradním brankáři bude v létě poohlížet. „Pro staršího hráče, který ví, v jaké fázi své kariéry se nachází, je mentálně trochu snazší být dvojkou. Zvlášť když dřív dělal jedničku. Nechci říct, že nemám co dokazovat, protože to máte vždycky. Ale jste klidnější a neužírá vás tolik, pokud nechytáte (každý zápas)."

Jednoznačnou prioritou je setrvání v NHL, návrat do Evropy nemá v plánu. Pokud by se kontraktu v zámoří nedočkal, nejspíše by svou bohatou kariéru ukončil. Ale takhle Vokoun neuvažuje. „Bylo by pěkné hrát ještě jeden rok. Chtěl bych končit a mít za sebou dobrou sezónu. Prostě neodejít jako ten, kdo jenom trénuje a pak (během zápasů) sedí v hledišti," říká gólman, který v NHL odchytal 722 zápasů za Montreal, Nashville, Floridu, Washington a Pittsburgh.

Reklama