Hlavní obsah

Nová smlouva v nedohlednu! Zatímco Sobotka arbitráže nevyužil, St. Louis ho k soudu dalo

Praha

Věřil, že se se St. Louis, svým dosavadním zaměstnavatelem, domluví na podpisu nové smlouvy, když mu ta předchozí na tři roky v létě vypršela. Jenže český hokejista Vladimír Sobotka zatím s Bluesmany společnou řeč nenašel, klub navíc předal jednání k arbitráži, která bude rozhodovat od 20. července do 4. srpna. Stejný osud může potkat i dalšího forvarda Michaela Frolíka, jenž se dosud nedokázal dohodnout s Winnipegem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Vladimír Sobotka během vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Článek

Možnost obrátit se na arbitráž měl i Sobotka, jenže tak neučinil. Možná i proto, že jeho 29 vstřelených branek a 101 kanadských bodů v 247 zápasech za St. Louis nepovažoval za tak úchvatnou bilanci, aby mu nezávislý soud přiklepl razantní zvýšení finančního ohodnocení.

V uplynulém ročníku pobíral 1,4 miliónů dolarů. Stejnou nabídku, tzv. kvalifikační, obdržel od Bluesmanů i teď, šlo ale jen o formální záležitost, kterou se St. Louis chránilo, aby se Sobotka nestal volným hráčem, a dál s ním mohlo jednat.

Je jasné, že St. Louis chce ušetřit každý dolar, zvlášť když nedávno přetáhlo z Colorada Paula Stastného, jemuž bude v následujících čtyřech sezónách vyplácet v průměru 7 miliónů dolarů. Přitom ještě v červnu se vedení klubu bilo v prsa, jak moc mu záleží na tom, aby Sobotku udrželo.

Dohoda může přijít ještě před arbitráží

Generální manažer Doug Armstrong tehdy rokování o podpisu nového kontraktu označoval za dobré a férové. „On chápe, že ho máme rádi. Myslíme si, že je to opravdu dobrý hráč. U trenérů si získal spoustu respektu a v našem týmu pravděpodobně chodí na led víc, než by tomu bylo jinde. Teď se jen potřebujeme domluvit na číslech, se kterými by obě strany byly spokojené."

Sobotka před více než dvěma týdny na vyhlášení Zlaté hokejky přiznával, že by v klubu rád zůstal. „Nějakou pozici jsem si tam vybudoval a nechtěl bych začínat někde od začátku. I trenér Ken Hitchcock mi říkal, že je se mnou spokojený a doufá, že se uvidíme i v příští sezóně."

Sedmadvacetiletý útočník byl připraven podepsat smlouvu dlouhodobější, klidně ale i jen na rok. „Záleží, jak si mě budou vážit, kolik mi nabídnou a na jakých podmínkách se domluvíme. Nejsem moc náročný, ale určitou představu mám," uvedl Sobotka.

Ve stejné situaci jako on je i Michael Frolík. Tomu vypršel kontrakt u Winnipegu a nový je zatím v nedohlednu. I přesto, že se klub nebo hráč obrátí na arbitráž, ještě to nemusí definitivně znamenat, že rozhodne právě on. Obě strany se totiž často vzájemně dohodnou ještě před startem nezávislého soudu.

Reklama

Související témata: