Hlavní obsah

Japonce dříve draftovali z recese, nyní usilují o účast v NHL

New York

Jednadvacetiletý obránce Ryo Hašimoto má za sebou přípravný kemp Columbusu Blue Jackets a podle stránek NHL.com nyní čeká, zda mu americký klub nabídne smlouvu. Devatenáctiletý útočník Juri Terao byl pro změnu pozván do kempu New Yorku Islanders. Oba by rádi napodobili krajana Jutaku Fukufudžiho, který je dosud jediným Japoncem, jenž okusil nejvyšší zámořskou soutěž.

Foto: Profimedia.cz

Jutaka Fukufudži na archivním snímku v bráně Los Angeles.

Článek

Aktuálně jednatřicetiletý gólman v roce 2007 zasáhl do čtyř zápasů v dresu Los Angeles Kings.

Prvním hokejistou země vycházejícího slunce draftovaným do NHL byl obránce Hirojuki Mijura, jehož si jako celkově 260. vybral Montreal, který však japonského beka nevyužil. I když Mijura vlastně nebyl tak úplně první draftovaný Japonec. Už před čtyřiceti lety Buffalo Sabres uvedlo, že si jako 183. hráče v pořadí zabírá hokejistu jménem Taro Tsudžimoto.

Novináři poté generálního manažera Buffala Punche Imlacha bombardovali dotazy, kdy se japonský centr konečně připojí k týmu. Klub později přiznal, že se jedná o vtip a žádný hráč s tímto jménem neexistuje.

Japonský hokej v případě prosazení některého z hokejistů může získat útěchu za smolný neúspěch v kvalifikaci o nadcházející mistrovství světa. Účast na turnaji v Česku unikla Japoncům až v trestných stříleních duelu s Maďarskem a skončili tak na třetí příčce slibně rozehrané kvalifikační skupiny. Dvě postupová místa obsadili Slovinci a Rakušané.

Japonci naposled hráli na elitním hokejovém mistrovství v roce 2004 v České republice.

Reklama

Související témata: