Hlavní obsah

Co bude s Vokounem? Český veterán možná zamíří do branky šampiónů z Los Angeles

Na začátku července mu bylo osmatřicet. Loni kvůli krevním sraženinám bojoval o život a mluvil i o konci kariéry. Dvojnásobný hokejový mistr světa Tomáš Vokoun se ale ze zdravotních problémů plně zotavil, zase má chuť chytat puky a nabídky tu jsou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun

Článek

Když pár dnů před začátkem minulé sezóny musel pod kudlu, přepadaly ho nejčernější myšlenky. Po pár dnech už ale začal myslet na návrat. „Když mi lékaři řeknou, že jsem v pořádku na to, abych šel na led a hrál, tak nevidím důvod, proč bych neměl," řekl Vokoun v rozhovoru Právu.

Když mu lékaři dali svolení, opatrně začal s přípravou. „Jen na sebe musím dávat víc pozor, co se týká nějakého bouchnutí. Když se člověk někde škrábne a teče mu krev, dá se to nějak kontrolovat. Při hokeji se ale může stát cokoli, někde se praštíte do hlavy a dojde k nějakému vnitřnímu krvácení, které je o to nebezpečnější," přemítal gólman.

Na konci minulé sezóny ale dostal zelenou i k plnému kontaktu a na dva zápasy si vyzkoušel zatížení v AHL. Šlo to bez potíží a Vokoun zase zaplašil myšlenky na konec kariéry. Agent Allan Walsh také před začátkem přestupního období vehementně hlásil do světa, že jeho klient je zdravý a připravený.

Vokoun, který byl dlouhá léta v Nashvillu a na Floridě jasnou jedničkou, je smířený s tím, že by měl plnit roli záložního gólmana jako ve své poslední ‚zdravé' sezóně 2012/13. Tehdy ale svými výkony v play off vyštípal z brankoviště pittsburskou jedničku Fleuryho.

O službách českého veterána se v červnu mluvilo ve Washington, kde už Vokoun působil v ročníku 2011/12. „S Tomášem máme skvělý vztah a jsme v kontaktu," prohlásil nový trenér gólmanů Capitals Mitch Korn, který s Vokounem spolupracoval už při angažmá v Nashvillu. Jenže Washington podepsal smlouvu s Justinem Petersem a navíc si pojistil i českého teenagera Víta Vaněčka.

V souvislosti s Vokounem ale padají i jména klubů z nejvyšších pater NHL. Chicago by údajně ke své jedničce Coreymu Crawfordovi rádo získalo zkušenějšího borce, než je Fin Raanta. Po zkušeném gólmanovi se ale ohlíží zejména šampióni z Los Angeles Kings. Jejich strážce tyček Jonathan Quick musel po sezóně na operaci zápěstí a mimo hru má být až čtvrt roku.

„Nehledě na to, co se mi stalo loni, tak jednou skončit budu muset a toho času jako profesionální hokejista už moc nemám," řekl Vokoun. Do sportovního důchodu se ale zatím nehrne.

Kdo ze slavných gólmanů nemá smlouvu v NHL
Martin Brodeur 42 let, Kanada
Ilja Bryzgalov 34 let, Rusko
Nikolaj Chabibulin 41 let, Rusko
Tim Thomas 40 let, USA
Tomáš Vokoun 38 let, Česko

Reklama