Hlavní obsah

Ranec miliónů Subbanovi, kapitánské céčko pro Plekance? Zaslouží si ho, míní Gionta

Montreal/Praha

Jednu letní epizodu mají v Montrealu za sebou, další je ale čeká. Obránce P.K. Subban vyfasoval osmiletou smlouvu na 72 miliónů dolarů a podle mnohých by měl být také novým kapitánem Canadiens. Kandidátů na prestižní funkci je ovšem víc: především český útočník Tomáš Plekanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Plekanec s manželkou Lucií Vondráčkovou během vyhlášení ankety Zlatá hokejka

Článek

Jednatřicetiletý centr odehrál za nejproslulejší hokejový klub světa deset sezón, služebně starší je už jen ruský bek Andrej Markov, který ovšem nabídku na céčko na dresu už před časem odmítl. Lepších voleb než přiřknout kapitánství Plekancovi, v Montrealu moc nemají.

Kladenský odchovanec se během kanadského angažmá vypracoval v klíčového a nepostradatelného hráče. „Vždycky jsem říkal, že mojí hlavní úlohou není překonávat bodové rekordy, ale být užitečný na obou koncích ledu. V přesilovkách, v oslabení," tvrdil Plekanec.

Je to hráč, který se soupeři nepříjemným stylem dokáže dostat pod kůži, jak by mohl potvrdit třeba i poslední vítěz Hart Trophy Sidney Crosby. „Má tu svoji bradku, ušklíbá se," popisoval právě Subban Plekancovu ‚metodu' na rozhození protivníka. Před pár dny označil bostonský provokatér Brad Marchand Plekance jako hráče, který ho štve z celé NHL nejvíc.

Roli kapitána si vyzkoušel už v Soči

Je trochu s podivem, že český hokejista ještě nikdy nebyl nominován na Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka ligy. Členové Asociace profesionálních hokejových novinářů, jež o trofeji rozhoduje, však v poslední době vyzdvihují stále stejná jména: Bergeron, Toews, Dacjuk...

Plekanec si už roli kapitána vyzkoušel na mistrovství světa 2012 a hlavně při letošní olympiádě v Soči. „Když mluvíme o profesionalitě, tak právě Tomáš je jejím příkladem. Jsme vyznamenáni a poctěni, že právě on byl vybrán jako kapitán české reprezentace," řekl na začátku roku montrealský kouč Michel Therrien.

Na cizince s céčkem na dresu jsou ostatně montrealští fanoušci zvyklí. Fin Saku Koivu tuto pozici zastával deset let, poté ho na čtyři sezóny vystřídal Američan Brian Gionta, který Plekance před svým odchodem do Buffala na uvolněný post doporučoval. „Je hodně mladých kluků, co se zlepšují, ale ještě nejsou připraveni, aby nosili céčko," myslí si Gionta.

Občas vyvádí věci...

Řada týmů v NHL si ale o svých nadějích myslí opak. Jejich strategií je naopak dosadit mladíky na váženou pozici a docílit tak jejich většího sepětí s organizací. Crosby se stal kapitánem Penguins v devatenácti, to samé Gabriel Landeskog z Colorada, Jonathan Toews se ujal funkce v Chicagu, když mu bylo dvacet.

Subbanovi je sice už 25 let a má ve své sbírce Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL, ale kromě záblesků hokejové geniality občas vyvádí věci, nad kterými fanoušci Habs kroutí hlavou. I jako poslední hráč na modré čáře předvádí riskantní manévry, kterými občas způsobuje svému týmu problémy. „Když jsem s ním na ledě, tak radši zůstávám vzadu. On má prostě takovou povahu," řekl před časem o Subbanovi Plekanec.

Občas mezi nimi dojde i ke vzrušenější debatě, jako na začátku roku 2012, kdy je od sebe museli na tréninku odtrhávat spoluhráči... „Hodně se to zveličilo, hlavně v Čechách. Byla to jen menší strkanice, kterých je na trénincích v NHL několik za rok, jenže Montreal je Montreal. Šlo hlavně o to, že tak mladý hokejista si nesmí dovolit hrát a trénovat nedisciplinovaně a nezodpovědně vůči vlastním spoluhráčům, jako to dělal P. K.," řekl před časem Právu v rozhovoru Plekanec.

On sám věrný pověsti hráče, jenž místo mluvení radši maká, ohledně možného céčka na dresu vůbec nespekuluje. Kdo tedy bude 33. kapitánem v historii Canadiens? Excentrický kanadský divočák s novou pohádkovou smlouvou, nebo český pracant, který toho v kabině moc nenamluví?

Čeští kapitáni v NHL
Filip Kuba Minnesota: listopad 2001, listopad 2005
Jaromír Jágr Pittsburgh 1998-2001, NY Rangers 2006-08
Patrik Eliáš New Jersey 2006-07
Jaroslav Špaček Buffalo leden 2008
Milan Hejduk Colorado 2011-12
Kdo se stane novým kapitánem Montreal Canadiens?
P.K. Subban
11,4 %
Tomáš Plekanec
83,6 %
Andrej Markov
1,8 %
někdo jiný
3,2 %
Celkem hlasovalo 5935 čtenářů.

Reklama

Související témata: