Hlavní obsah

Pocta Demitrovi. NHL zveřejnila první záběry z filmu o tragicky zesnulé slovenské legendě

Praha

Sedmého září, přesně tři roky po letecké havárii výpravy hokejistů Lokomotivu Jaroslavl, bude mít v Trenčíně premiéru film věnovaný Pavolu Demitrovi, jednomu ze 44 členů posádky, kteří tragédii nepřežili. Ukázky z dokumentu s názvem „Pavol Demitra: 38“ s předstihem na svých oficiálních stránkách zveřejnila NHL.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Demitra se na archivním snímku raduje poté, co na olympijském turnaji ve Vancouveru skóroval v utkání o bronz oproti Finsku.

Článek

Film zachycuje jednotlivé momenty z Demitrova života a je rozdělen do tří částí. Ta první se věnuje hráčově kariéře v NHL, druhá jeho působení ve slovenské hokejové reprezentaci. Závěrečná část byla nahrána na místě letecké katastrofy u Jaroslavle, které se Demitrova manželka Majka odhodlala poprvé navštívit až právě během natáčení filmu.

„Vždycky jsem se zajímal o vážné příběhy. Pavol byl velmi společenský typ člověka, měl velký smysl pro humor a bylo kolem něj spoustu zábavy. Byla to obrovská osobnost a slovenská legenda. Myslím, že si takovouto poctu zaslouží," uvedl pro server nhl.com režisér filmu Daniel Dangl.

Na Demitru ve snímku vzpomínají jeho bývalý spoluhráči, namátkou třeba Peter Šťastný, Jeremy Roenick, Keith Tkachuk, Zdeno Chára, Marián Hossa, Miroslav Šatan, Michal Handzuš nebo Ľubomír Višňovský. „Je jedno, kde na Slovensku jste. Když vzpomenete jeho jméno, všichni vědí, co dokázal a co udělal pro fanoušky," říká Ľubomír Bartečko, který s Demitrou nastupoval nejen v reprezentaci, ale i v NHL za St. Louis.

Film zamíří i do dalších slovenských kin

„Nehoda letadla byla pro naši zem šokem. Myslím, že lidí na Slovensku se to dotklo víc než těch v jiných státech. Právě kvůli Paľovi. Celá zem spontánně smutnila," dodal Dangl. Čtyři dny po premiéře v Trenčíně pak film zamíří i do kin v dalších slovenských městech.

Demitra s hokejem začínal v rodné Dubnici nad Váhom a následně hrál v Trenčíně. V roce 1993 byl draftován týmem Ottawa Senators, kde strávil necelé tři sezóny. Hrál také za St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks. V NHL odehrál 847 utkání a připsal si 768 bodů za 304 tref a 464 asistencí. V roce 2010 odešel do Kontinentální hokejové ligy, se slovenskou reprezentací získal v roce 2003 bronzové medaile.

Letoun Jak-42 se u ruské Jaroslavle zřítil 7. září 2011 krátce po startu při cestě na utkání KHL do běloruského Minsku, když se mu na ranveji nepodařilo nabrat potřebnou rychlost a následně začal hořet. Z pětačtyřiceti lidí na palubě přežil jen jediný, palubní inženýr Alexandr Sizov. Oběťmi tragédie byli i čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek.

Reklama

Související témata: