Hlavní obsah

Čechů v Devils mohlo být pět. Eliáš lobboval i za příchod Michálka

PRAHA

V roce 2011 na mistrovství světa v Bratislavě byla jejich řada drtivou českou zbraní a nechybělo moc, aby se po třech letech sešla v dresu New Jersey znovu. Patrik Eliáš uvítal mezi Ďábly Martina Havláta a loboval také za příchod Milana Michálka z Ottawy.

Foto: ČTK/AP

Patrik Eliáš slaví gól proti Winnipegu.

Článek

„Bohužel to nevyšlo. O Milana byl z naší strany velký zájem, jenže jak se vedení naskytla možnost získat Cammalleriho, což byl v jejich očích asi víc střelec, tak prostě vzali jeho," litoval Eliáš.

Jednasedmdesátiletý generální manažer Lou Lamoriello je s Devils spojen od roku 1987 a je známý i tím, že u hráčů v kabině o možných posilách informace nevyzvídá. Občas ale udělá výjimku. Jako v případě Havláta.

„Louovi jsem o Martinovi říkal, že je to moc šikovný hokejista a může být prospěšný pro náš tým. Samozřejmě nějaký otazník ohledně jeho zdraví tam je, ale tím, že Martin nemá vysokou smlouvu, tak je to dobrá situace pro něj i pro Devils. Trošku jsem v tomhle směru zaloboval, konečné rozhodnutí je ale samozřejmě vždyckyna manažerovi. Člověk do toho nemá moc kecat," pronesl Eliáš.

Často v minulých letech připomínal, že s Havlátem, který je jeho velkým kamarádem, mají na ledě výbornou chemii, což ukázali třeba při Světovém poháru v roce 2004, nebo právě na šampionátu v Bratislavě.

„Skvěle jsem si rozuměl i s Petrem Sýkorou. Když se před třemi lety do Jersey vrátil, tak to tam bylo zase. Neznamená to samozřejmě, že to s Martinem bude stejné. Hokej se změnil. Nikdy to taky není o duu, ale o celé trojici. Takhle nás právě na Slovensku skvěle doplňoval Milan. Měli jsme chuť makat, aby to fungovalo. Takže je potřeba, aby to Martin bral stejně a podřídil svou hru systému. Myslím ale, že na to má stejný názor."

Z New Jersey se nyní nenápadně vyklubala nejpočetnější česká enkláva v NHL. Eliáše s Havlátem jistí ještě Jaromír Jágr a Marek Židlický. „To je spíš zajímavé pro naše fanoušky doma. Já byl v Devils jako Čech taky spoustu let sám. Nikdy to není o tom, jestli jsou v týmu čtyři Češi, nebo jeden," tvrdil Eliáš.

Cíl pro příští sezónu je podle něj nad slunce jasný: „Potřebujeme se vrátit do play off. Samozřejmě je příjemné mít tu české kamarády, ale pohoda se odvíjí od toho, jestli se daří. Když se nedaří, tak tu může sedět Rus, Švéd, nebo Kanaďan a nasraní budeme všichni stejně."

Reklama

Související témata: