Hlavní obsah

Zbývají ti čtyři roky života, uslyšel bijec z NHL krutou zprávu. Nyní pořádá sbírku

Někdejší útočník New Jersey Devils a Pittsburghu Penguins Mitch Wilson si v červenci vyslechl od lékařů hrozivou diagnózu. Kvůli onemocnění amyotrofickou laterální sklerózou mu mají zbývat poslední čtyři roky života.

Foto: Sport.cz

Mitch Wilson na fotografii z facebookové stránky založené na boj proti amyotrofické laterální skleróze (facebook.com/MitchWillsonALS).

Článek

Wilson se po skončení hokejové kariéry stal kapitánem remorkéru a užíval si života na moři. Během října loňského roku však začal cítit škubání v paži, navíc jej začaly trápit křeče a ztráta síly v ruce.

Po sérii vyšetření doktoři byli schopni někdejšímu hokejovému rváči diagnostikovat závažné onemocnění.

„Nemohl jsem tomu uvěřit. V říjnu jsem se cítil skvěle a o osm měsíců později mi bylo řečeno, že mi zbývají čtyři roky života," uvedl Wilson pro nhl.com.

Dvaapadesátiletý rodák z Calgary však dostál své pověsti bojovníka a rozhodl se zákeřné nemoci postavit čelem, když uspořádal sbírku na výzkum léčby amyotrofické laterální sklerózy. Momentálně už vybral téměř 42 miliónů dolarů (zhruba 878 miliónů korun).

„Na světě proběhl velký pokrok v léčbě rakoviny, ale chtěl bych také vidět zlepšení v boji s amyotrofickou laterální sklerózou. Nechápu, že v dnešní době nemůžeme něco najít," svěřil se bývalý hokejista. „Lou Gehrigovi (známý americký baseballista - pozn. red.) byla nemoc diagnostikována v roce 1939. A kde jsme nyní? Stále pátráme," dodal Wilson.

Reklama