Hlavní obsah

Revoluce v NHL: Do sestavy Colorada se tlačí chorvatský hokejista

Denver

Média v Česku průběžně informují o snaze exvítkovického Australana Nathana Walkera prosadit se do nejprestižnější hokejové ligy. Walker však nemusí být jediným hokejistou, který bude letos v NHL historicky prvním zástupcem své země. Do sestavy Colorada se tlačí chorvatský útočník Borna Rendulič.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský hokejista Borna Rendulič (vlevo) v přípravném utkání proti Montrealu.

Článek

Rodák ze Záhřebu se v mládežnických kategoriích připravoval na kariéru profesionálního hokejisty ve Finsku, kde se propracoval až do pozice hvězdy ligové Hämeenlinny. V Coloradu mu může pomoci i skutečnost, že v pozici generálního manažera působí někdejší klubová legenda Joe Sakic. Bývalý kanadský hokejista je synem chorvatských imigrantů. Pokud se Rendulič neprosadí hned, bude pokračovat na farmě Lake Erie Monsters, odkud by mohl být povolán zpět v průběhu soutěžního ročníku.

Dvaadvacetileté křídlo patří ke klíčovým postavám chorvatského národního mužstva, které v posledních letech prochází velkým pokrokem. V minulé sezóně Chorvati postoupili ze skupiny B Divize I. do skupiny A. Ve třetím nejvyšším mistrovství světa se rozkoukali rychle a po jediné prohře s Polskem skončili druzí, tedy na prvním nepostupovém místě. Rendulič si v pěti střetnutích připsal čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí.

Vzestup chorvatského hokeje je spjat s klubem Medveščak Záhřeb, ve kterém v dětství působil i zmíněný Rendulič. Medveščak před dvěma lety vyměnil rakouskou EBEL ligu za KHL. V jeho barvách nastupuje řada zámořských hokejistů, z nichž někteří usilují o možnost reprezentovat Chorvatsko na mezinárodní scéně. Jedním z prvních nových „Chorvatů" je kanadský obránce Alan Letang, který v NHL prošel týmy Dallasu, Calgary a New Yorku Islanders.

Reklama

Související témata: