Hlavní obsah

Hokejový brankář Vokoun se rozhodl dál nečekat a ukončil kariéru

Aktualizováno

Už ho nebavilo čekat na zajímavou nabídku a v osmatřiceti letech se Tomáš Vokoun rozhodl ukončit svou bohatou hokejovou kariéru. Za tu se brankář dokázal prosadit v nejprestižnější lize světa NHL, v níž odchytal 700 zápasů, vybojovat dvě zlata ze světových šampionátů a bronz na olympiádě v Turíně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun s pohárem a zlatou medailí z MS

Článek

Tomáš Vokoun prohlásil své rozhodnutí v rozhovoru pro deník Sport: „Je konec. Když se ale ohlídnu zpátky, můžu být maximálně spokojený," řekl rodák z Karlových Varů.

Vokoun musel na začátku předchozí sezóny bojovat se sraženinou, kvůli které byl dokonce v ohrožení života. Vynechat musel celou sezónu. A přestože se vrátil do zápasů na farmě, Pittsburgh s ním již smlouvu neprodloužil. Na stůl nepřišla ani žádná jiná zajímavá nabídka. „Neříkám, že jsem žádné neměl. Ale v mé situaci jsem do toho nešel," vysvětlil brankář s odkazem na rodinnou situaci.

Do NHL Vokouna draftoval Montreal, za který odchytal jediný zápas. Nejdelší část své kariéry v zámořské soutěži strávil v Nashvillu, kde působil osm sezón. Odtud se přesunul do Floridy, kde strávil další čtyři ročníky. Poté chytal také ve Washingtonu a naposledy v Pittsburghu. Dohromady v celkem šestnácti sezónách vybojoval 300 výher s úspěšností zákroků 91,7% a průměrem 2,55 branky na zápas.

Za reprezentaci Vokoun odchytal 57 utkání. V roce 2005 ve Vídni a o pět let později v Německu slavit titul mistra světa. V roce 2006 pomohl vybojovat bronzové medaile na olympijských hrách v italském Turíně.

Reklama