Hlavní obsah

Vyžene ruská krize Sobotku a Kovalčuka zpět do NHL?

New York

Pád rublu a klesající cena ropy. To jsou zmiňované důvody ruské krize, která se nevyhnula ani Kontinentální hokejové lize. Hráči ruských klubů v KHL mají podepsané smlouvy, na jejichž základě jsou placeni jen v rublech, takže si ve skutečnosti vydělají zhruba pouhou polovinu původních částek. Novinář Josh Elliot z magazínu The Hockey News si klade otázku, zda KHL dokáže udržet své hvězdy i za těchto podmínek, a dále sestavil žebříček pěti hráčů, o které by v zámoří měl být zájem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

On-line verze severoamerického časopisu podle očekávání uvádí na prvním místě Ilju Kovalčuka, který momentálně hájí barvy Petrohradu. V jeho případě by však byl odchod do zámoří značně komplikovaný. Kovalčuk totiž zamířil do Ruska v době, kdy měl podepsaný kontrakt s New Jersey do roku 2025, takže by pro návrat k Ďáblům musel splnit jednu ze tří podmínek. Buď by musel dostat souhlas všech 30 účastníků NHL, případně ukončit na rok profesionální kariéru nebo se vrátit až v sezóně 2018/2019, kdy by mohl v prestižní soutěži získat status volného hráče.

Velkou šanci na návrat do NHL nedává Elliot ani Alexandru Radulovovi. Ten v roce 2008 odešel z Nashvillu do Ufy, přestože měl u Predátorů platnou smlouvu. Do NHL se sice na okamžik vrátil v roce 2012, ale neočekává se, že by se tak stalo znovu.

Třetím hráčem, který si v NHL získal uznání a byl by v soutěži opět vítán, je Vladimír Sobotka. Ten se jako chráněný hokejista bez smlouvy nespokojil s nabízeným platem v St. Louis. Arbitráž sice českému útočníkovi přiřkla roční plat 2,725 miliónu dolarů, on se však dohodl s Omskem na tříleté smlouvě s klauzulí, podle níž se může po každé z jednotlivých sezón vrátit do St. Louis, kde by se navíc po roce stal volným hráčem.

Mezi pět potenciálních posil z KHL je zařazen také Brandon Bochenski. Dvaatřicetiletý Američan sice v NHL nepatřil mezi opory. Během angažmá v kazašském Barysu Astana se však zařadil mezi největší hvězdy Kontinentální hokejové ligy a lze očekávat, že by se ještě mohl pokusit o comeback.

Pátým hokejistou, jehož jméno je skloňováno v souvislosti s NHL, je Nail Jakupov. Ruský talent už v severoamerické lize působí v týmu Edmontonu, ale v létě mu má vypršet nováčkovský kontrakt a je tedy možné, že by o něho byl zájem v rodné vlasti. Současná situace v Rusku však tuto možnost dost komplikuje.

Reklama