Hlavní obsah

Havlátův konec? Pro NHL v něm asi vyhasl oheň, situaci sondoval Hadamczik

Praha

V roce 2011 se Martin Havlát objevil mezi výkvětem NHL při tradičním Utkání hvězd. O čtyři roky později nemá hokejový útočník smlouvu a pomalu se zdá, že se jeho kariéra blíží ke konci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Havlát na ilustračním snímku

Článek

Restart v New Jersey se mu v minulé sezóně nevyvedl. Jako by v minulosti neměl zdravotních potíží málo, hned zkraje ročníku si po zákroku washingtonského Chimery hrůzostrašně rozpáral obličej o plexisklo na vlastní přilbě. „Hlavně že to neodneslo koleno nebo rameno," bral Havlát s nadhledem svou novou „sešívanou" image.

Trénink s mladíky

Na ledě to ale bylo slabší. Těšil se, jak si zařádí v jedné formaci s kamarádem Patrikem Eliášem, jenomže Devils se v ofenzívě trápili, a vše vyvrcholilo vyhazovem kouče DeBoera. Opratí se chopil přísný manažer Lamoriello a v únoru se Havlát dokonce ocitl mimo sestavu. Když měli Ďáblové dobrovolný trénink, makal na ledě jen odstavený český útočník a pár mladíků. „Vážně nemám co říct," reagoval pak sklesle v kabině na žádost o rozhovor.

Je dost dobře možné, že 21. březen 2015 bude posledním datem, kdy si Havlát zahrál v NHL. Po letním otevření trhu s volnými hráči se o jeho jméně vlastně ani moc nespekulovalo a nový kouč brněnské Komety Alois Hadamczik u čtyřiatřicetiletého borce sondoval, zda by se nechtěl vrátit do extraligy, odkud vyrazil na zámořskou misi v roce 2000. Tehdy se mu na krku houpaly zlaté medaile z mistrovství světa dvacítek i seniorského šampionátu v Petrohradě. Hned v první sezóně NHL, kterou strávil v Ottawě, Havlát ukázal, jaký talent se v něm skrývá. Byl nominován na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, kterou sice shrábl ruský gólman Nabokov, ale Havlátovi byla prorokována zářná budoucnost.

Plat šel nahoru

S očekáváními rostl i jeho plat. Po trejdu do Chicaga bral šest miliónů dolarů ročně a zdálo se, že mezi Blackhawks zažije nejlepší chvíle kariéry. O to víc ho bolel fakt, když byl jako nejproduktivnější hráč týmu vytrejdován v roce 2009 do Minnesoty, zatímco Chicago další sezónu úspěšně zaútočilo na Stanley Cup.

V týmu Wild ovšem od Havláta čekali víc, a to samé se dalo říct o San Jose, které se nakonec rozhodlo vyplatit českého hráče ze smlouvy, díky čemuž ještě příští rok bude brát dva milióny dolarů.

V Havlátovi už ale vyhasl ten oheň, který z něj dělal jednoho z nejnebezpečnějších hráčů v okolí soupeřova brankoviště. Přispěla k tomu řada zranění i rostoucí věk. Hrát v Česku už se mu nechce, a tak čeká, zda se ještě naskytne možnost pokračovat v NHL. Pokud k tomu ale dojde, bude to překvapení.

Reklama

Související témata: