Hlavní obsah

Eliáš takové změny v Devils ještě nezažil. Doufá, že Zachovi pomůže déle než rok

Marek BurkertPrávo

Takové změny, jaké se v létě udály v New Jersey, Patrik Eliáš nezažil od roku 1995, kdy za tým Devils začal hrát. Nový generální manažer, nový kouč a nejspíš i nový český spoluhráč, od kterého se hodně očekává. „Snad Pavlu Zachovi budu pomáhat víc než jen rok,“ říká klubová legenda, které pomalu táhne na čtyřicítku.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejista Patrik Eliáš v kabině New Jersey Devils.

Článek

V managementu Ďáblů nezůstal po neúspěšné sezóně kámen na kameni. U vás osobně bude vše při starém?

To jste začal dobře. Já toho ale moc neměním, i když jdu do celkem nového týmu, jen na staré místo. Snad jen to, že jsem šel o tři týdny dřív na led než normálně. Člověk v mém věku musí být opatrnější, tak jsem zvolil přípravu na ledě dřív, abych získal sílu do nohou hlavně bruslením.

Čekal jste, že to generální manažer Lamoriello po 28 letech u Devils zabalí a odejde hledat nové výzvy do Toronta?

Vůbec ne. Bylo to pro mě obrovské překvapení, no spíš trošku šok. Když se na to ale člověk dívá zpětně, tak Lou prostě v sobě ten drajv pořád má a chce být stále v té hlavní pozici. Takže když byl teď v Jersey trošku upozaděn (generálním manažerem se stal Ray Shero, Lamoriello se přesunul na místo prezidenta hokejových operací - pozn. red.), najednou se ocitl v situaci, na kterou nebyl skoro třicet let zvyklý. Takže když dostal šanci v Torontu, rád to přijal. Není to typ člověka, který by jen seděl doma.

Dovedete si představit, že byste se ještě po sedmdesátce jako Lamoriello pohyboval v hokejovém prostředí?

Já ne. Spíš si budu užívat důchod a rodinu.

S novým manažerem Sherem jste probírali vaši roli v nové sezóně?

To bude spíš na trenérovi a na mně. Se Sherem jsem ale mluvil jednou po telefonu a jednou osobně. A docela dlouho, možná déle než s Louem za těch dvacet let dohromady... (směje se)

O čem?

Chtějí, abych bral další rok jako novou výzvu. Proti letům, kdy to měl na povel Lamoriello, by měl být přístup trochu odlehčenější. Shero věří, že budu velkou součástí týmu, což je dobré slyšet, ale pak je to samozřejmě na mně osobně, jak já se seberu a budu trenérovi vyhovovat, kde budu hrát, atd.

Čtyřicetiletý kouč Hynes je vaším vrstevníkem, což je proti Lamoriellovi docela podstatná změna. Těšíte se?

Čerstvý vítr je potřeba pro všechny, nejen pro mě, ale pro celou organizaci. Hynes je mladý kouč, tak to bude fajn, bude mít spoustu energie, ambice. A že je skoro stejně starý jako já, to je v pořádku. Já vycházel dobře i s předchozím koučem Peterem DeBoerem, což taky nebyl starší pán.

Jedním ze symbolů změn u Devils byla i volba Pavla Zachy jako šestky draftu. Prosadí se podle vás už v příští sezóně?

Pavel jde do docela dobré situace. U Devils se změnilo hodně věcí a chtějí teď dát šanci mladým klukům a nechat je trochu vyhrát. Těm hráčům, co jdou v draftu tak vysoko, většinou dávají maximální příležitost a prostor. Pro tým je to velká investice do budoucna. Snad Pavlovi budu moct pomáhat. A třeba i déle než jeden rok.

Zacha ale dosud nepodepsal v New Jersey kontrakt...

Zaregistroval jsem, že měl ještě platnou smlouvu v Liberci, takže tam bude penále, což asi nebudou v Jersey moc rádi. Nejspíš trochu vázla komunikace ze strany agenta, ale to se vyřeší, jen asi mladej bude muset trochu slevit ze své ceny.

Viděli jste se už se Zachou osobně?

Ještě ne. Trénuje v Kalifornii, kde má jeho agent Patrik Štefan zázemí, takže jsem mu nechával vzkaz po draftu a dva dny poté jsme trochu mluvili po telefonu.

Hodně turbulentních změn zažil v minulých týdnech i český hokej. Sledoval jste to pozorně?

Jsem v obraze.

Máte na dění kolem kouče Růžičky vyhraněný názor?

Co se píše v novinách a říkají ostatní, nechci brát moc v potaz. To ví jen Vláďa sám, jak to všechno bylo. Když ale ty věci vypluly na povrch, tak to pro hokejový svaz bylo těžké ustát, čili změny byly určitě na místě.

A novým koučem je Vladimír Vůjtek. Podle vás dobrá volba?

Je to velmi respektovaný trenér. V realizačním týmu má správné lidi, jeden z tria asistentů Jandač, Kalous, Špágr (Špaček) asi pak ten nároďák převezme. Já vždycky pana Vůjtka respektoval, má zkušenosti z naší ligy, z Ruska, vedl slovenský nároďák...

Příští rok se kromě mistrovství světa v Rusku hraje i Světový pohár v Kanadě. Co vy na to?

Kdybych hrál na úrovni a byl by zájem, tak bych určitě reprezentovat chtěl. Mrzelo mě, že jsem se nemohl zúčastnit domácího mistrovství světa, ale vždycky je to na trenérovi, koho si vybere. Může vás to mrzet, ale bohužel už se s tím nic nedá dělat.

Z vašich vět vyplývá, že s koncem kariéry moc nepočítáte, i když máte u Devils poslední rok smlouvy...

V tento moment si nedovedu představit, že bych se nepřipravoval a nehrál. Ten rok uteče strašně rychle a může se stát cokoli. Třeba se nebude dařit, možná ta touha a odhodlání, ten správný oheň ve mně už nebude. Ale momentálně ho mám a chci hrát dál. I když taky ne za každou cenu... Jdu do klubu, kde došlo k řadě změn, objevili se noví lidé, takže to beru jako nový start a snad budu hrát i dobrý hokej.

Reklama

Související témata: