Hlavní obsah

Ovečkin: Jak jsem zboural Jágra? Nejlepší trefa mého života

Praha

Na českou hokejovou legendu si počíhal ve středním pásmu, aby ji pak tvrdým zákrokem poslal k ledu. Hit Alexandra Ovečkina na Jaromíra Jágra z olympiády ve Vancouveru je sice už více než pět let starý, ruský útočník ale na něj dodnes rád vzpomíná. A dokonce si ho cení nejvíc ze všech svých střetů.

Ovečkin sestřelil Jágra

 
Článek

Běžela druhá minuta třetí třetiny utkání základní skupiny olympijského turnaje a Rusové drželi těsný náskok 2:1. Ve střední třetině se Jaromír Jágr zmocnil kotouče, daleko se s ním ale nedostal. Jako zeď se totiž proti němu postavil ruský bohatýr Ovečkin.

„Vzpomínám si, že to byl vyrovnaný zápas. Sjomin upadl u mantinelu, Jágr si vzal puk a já věděl, že nebude přihrávat, ale pokusí se přese mě přejít. A jakmile jsem uviděl, že jede od mantinelu doleva, byl jsem připravený ho trefit. A zboural jsem ho. Byl to pravděpodobně můj nejlepší hit v životě," přiznal Ovečkin tento týden v rozhovoru pro russianmachineneverbreaks.com.

Jágrovi po drsném, ale férovém ataku, za který rozhodčí Ovečkina nevyloučili, prasklo plexisklo chránící jeho obličej. Mnohem víc jej ale mrzelo, že z pokračující akce přidal Malkin třetí gól Rusů.

Bykov Ovečkina varoval před českou odplatou

„Fakt nevím, kdy mě naposledy někdo takhle přejel. Teď si za nic na světě nevzpomenu. Jedno ale vím - byla to moje chyba, která nám prohrála zápas," vyprávěl po zápase, který sborná vyhrála 4:2, český útočník.

„Takových situací jsem zažil v hokeji milióny, ale v ten moment jsem se rozhodl špatně. Ovečkina jsem registroval, ale neviděl jsem nikoho ze spoluhráčů, jemuž bych mohl přihrát. A puk jen tak nazdařbůh jsem odpálit nechtěl. Neměl jsem čas na velké přemýšlení, proto jsem se rozhodl puk podržet a Ovečkina obejít. Měl jsem si počínat jinak, bylo to prostě špatné rozhodnutí. Kdybych věděl, jak celá situace dopadne, nikdy bych to neudělal," mrzelo Jágra.

Naopak Ovečkin se od svých spoluhráčů dočkal pochvalných slov. „Na celém zákroku ale bylo nejdůležitější, že jsme po něm nakonec dali gól. Když jsem pak přijel na střídačku, přišel ke mně trenér (Vjačeslav Bykov) a řekl mi: Hlavně teď buď opatrný, protože oni se tě teď asi budou snažit trefit," vrací se k pět let staré události útočník Washingtonu.

Reklama