Hlavní obsah

Triumf ve Stanley Cupu? Jágr už si vítězné emoce nepamatuje. Po čtvrt století je může oživit

Florida

V NHL si zahraje už své osmnácté play off, do něhož Jaromír Jágr tentokrát vstupuje v roli lídra nejlepšího celku Atlantické Divize Floridy Panthers. Klub se sice dostal do vyřazovacích bojů teprve potřetí za patnáct let a vůbec poprvé po čtyřech sezónách, nicméně český veterán má z bitev o Stanley Cup zkušeností na rozdávání. I když na ty nejslavnější chvíle už si ani nepamatuje.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Jaromír Jágr potáhne Pantery i v úvodní sérii proti Islanders.

Článek

Na začátku devadesátých let slavil ihned po svém přestupu do NHL dva Stanley Cupy s Pittsburghem. Nastartoval tím famózní kariéru ověnčenou celou řadou individuálních i týmových úspěchů, nicméně na nejcennější pohár ze zámoří si od té doby nesáhl.

„Abych řekl pravdu, už si to (vítězné pocity po zisku Stanley Cupu) ani nepamatuji," přiznal hvězdný útočník v rozhovoru pro oficiální stánky NHL. Ani se není moc co divit, protože slavnou trofej měl naposledy nad hlavou téměř před čtvrt stoletím.

S Pittsburghem hrál play off každý rok

„Když jsem hrál v Pittsburghu, bojovali jsme v play off každý rok. V posledních letech jsem byl ale v týmech, které se do něj nedostaly. Předtím jsem však v něm chyběl snad jen jednou, takže v play off mám odehráno opravdu hodně zápasů," připomněl.

V noci ze čtvrtka na pátek jeho tým vstoupí do série prvního kola proti New Yorku Islanders. „Ze svých zkušeností vím, že play off je úplně jiná soutěž. Začíná se od 0:0, i když hraje první nasazený proti osmému," varoval.

Naposledy si Jágr zahrál play off v roce 2013 v dresu Bostonu, který ho angažoval těsně před uzávěrkou přestupů z Dallasu. Medvědi to tehdy dotáhli až do finále, v němž ztroskotali na Chicagu. Jágr ve vyřazovací části neskóroval, ve 22 zápasech nasbíral 10 asistencí.

S Floridou je to jiné

V této sezóně je však jeho pozice zcela odlišná. S Pantery bojoval o účast ve vyřazovacích bojích od prvního zápasu coby lídr, člen elitní formace a nejproduktivnější hráč.

„Tohle bylo úplně jiné, to je bez debat. Před koncem sezóny jsme udělali dva tři trejdy, abychom trochu posílili, já jsem tu byl ale celý rok. Ve všech těch 80 zápasech jsme o něco bojovali. Dosáhli jsme na play off a nyní nám v podstatě začíná nová sezóna. Jasně, že je to vzrušující. Dřeli jsme na to celý rok, a teď máme šanci něco dokázat," věří legenda s číslem 68.

Na 44letého Jágra jinak mladý tým velmi spoléhá, pro mnoho spoluhráčů české hvězdy půjde o první zkušenosti s vyřazovací částí. Kouč Panterů Gerard Gallant si na Jágrovi váží především vyrovnanosti jeho výkonů.

„Hrál dobře celý rok. Nestalo se, že bych si říkal: tak, a teď mu forma odchází. Pro nás je hrozně důležitý, naprosto klíčový hráč. Je budoucím členem síně slávy, ale pořád tvrdě maká a odvádí skvělé výkony," vysekl poklonu kouč.

Reklama

Související témata: