Hlavní obsah

Hokejisté pražské Sparty se zúčastní Spenglerova poháru

Hokejisté pražské Sparty se stali posledním šestým účastníkem prestižního Spenglerova poháru, jež se uskuteční tradičně na konci roku ve švýcarském Davosu. Seznam pozvaných týmů tak je nyní kompletní; kromě Sparty se na turnaji představí ruské kluby Petrohrad a Spartak Moskva, výběr Kanady, švýcarský Servette Ženeva a pořádající Davos.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Sparty

Článek

Věhlasný turnaj, který má za sebou již 83 odehraných ročníků, bude pro Pražany další atraktivní prověrkou po soutěži European Trophy, které se zúčastní v rámci přípravy před začátkem extraligy. "Turnaj je na evropské scéně skutečně velmi prestižní záležitostí, o start je mezi kluby velký zájem a jsme proto rádi, že na něm bude startovat právě Sparta," uvedl pro klubový web generální manažer Petr Bříza.

"Sparta je ve Švýcarsku jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější český klub. Z pohledu pořadatele jsme tak potěšeni, že Spartu na našem turnaji přivítáme. Její jméno a tradice jsou obrovské," prohlásil prezident turnaje Fredi Pargätzi.

Navíc nepůjde o zdaleka první účast sparťanů na turnaji. "Sparta turnaj už dokázala vyhrát, proto je její účast pro nás a všechny fanoušky o to zajímavější," připomněl Pargätzi triumfy z let 1962 a 1963. Naposledy hrála Sparta na Spenglerově poháru v roce 2005, kdy skončila bez bodového zisku poslední. Rok předtím se však Pražané probojovali až do finále, kde podlehli domácímu Davosu.

Finále v posledním dni roku

Letošní Spengler Cup odstartuje tradičně 26. prosince, finále je naplánováno na 31. prosince. Posledním vítězem se stalo běloruské Dinamo Minsk. Český hokej loni zastupovaly Karlovy Vary, ale skončily poslední. Pro letošek ovšem organizátoři připravili novinku v herním systému.

Místo pěti dosavadních účastníků bude startovat šest týmů, které budou po trojicích rozděleni do dvou základních skupin. "Vítěz postoupí rovnou do semifinále, týmy na druhém a třetím místě budou podle křížového pravidla navzájem bojovat o zbylá dvě místa do semifinále," nastínil Pargätzi.

Nový model nebude tak náročný jako ten předchozí. "Určitě není tak vyčerpávající jako ten dřívější, kdy se hrálo nejdříve každý s každým. V Davosu tak odehrajme minimálně tři a maximálně pět utkání. Hráčský kádr máme natolik široký, abychom vytížení během European Trophy, extraligové soutěže a Spengler Cupu bez problému zvládli," věří Bříza.

Reklama

Související témata: