Hlavní obsah

Zemřel král bodyčeků Oldřich Machač, zradilo ho srdce

Byl malý postavou, ale šel z něj strach. Hlavně útočníci sovětské sborné na něj nevzpomínají v dobrém. Jeho přesné bodyčeky odhazovaly jejich urostlá těla na mantinel jako by byla z papíru. Když nechtěl, tak kolem něj nikdo bez úhony neprojel. Bývalý hokejista a trojnásobný mistr světa Oldřich Machač byl tvrdý obránce a hlavně bojovník a srdcař. To ho, bohužel, ve středu nad ránem v jeho pětašedesáti letech zradilo.

Foto: Jiří Karas, ČTK

Oldřich Machač na archivním snímku z 8. října 1970.

Článek

Machač oslavil 65. narozeniny 18. dubna. Představitelé svazu mu chtěli během Českých her v Brně před fanoušky popřát, ale Machač už tehdy nebyl vzhledem k nemoci v dobré kondici.

"Ve středu ráno nás bohužel zasáhla smutná zpráva, hovořil jsem s Oldovou manželkou, že Olda zemřel. Byl to vynikající hokejista i člověk," řekl bývalý trenér Karel Gut, který vedl Machače v 70. letech ze střídačky československé reprezentace.

Oldřich Machač (vlevo) na archivním snímku z roku 2008 s prezidentem Mezinárodní hokejové federace René Faselem při uvedení do Síně slávy českého hokeje.foto: ČTK/Michal Doležal

"Je to smutná zpráva. Věděl jsem, že byl nemocný a nebyl na tom dobře, ale byl to malý věk," řekl útočník Milan Nový.

Správný Moravák

Historicky nejlepší český střelec s Machačem působil dlouhé roky v národním mužstvu a vzpomíná na něj jen v dobrém. "Byl to správný Moravák. Když jsem přišel do reprezentace, nemohl jsem mít větší štěstí, že tam byl on a Franta Pospíšil. Franta mi nahrával na góly, Olda bránil," vzpomínal smutný Nový.

Machač je po Jaroslavu Jiříkovi nebo Eduardu Novákovi dalším československým hokejistou, který letos zemřel. "Patří to k životu, bohužel se s tím musí počítat. Přál bych si ale, aby podobných zpráv bylo méně," dodal Nový.

Důrazný zadák začal s hokejem v Prostějově, později přešel do Brna, kde strávil většinu kariéry. V reprezentaci vytvořil legendární dvojici s Františkem Pospíšilem. Z mistrovství světa měl zlaté medaile z let 1972, 1976 a 1977, na olympijských hrách pomohl vybojovat dvě stříbra a bronz.

"Víte, v dnešním hokeji mi chybí tvrdost. Proboha, ať rozhodčí pískají fauly hokejkou - sekání, hákování, podražení. Nebo filmování. Ale tvrdou hru přece musíme odlišit. Jinak hokej ztratí kouzlo," řekl před časem pro hokej.cz.

Za československou reprezentaci odehrál Machač 293 mezistátních utkání, více jich má na kontě jen Jiří Holík.

Úspěchy Oldřicha Machače
Zimní olympijské hry
Stříbro - 1968 (Grenoble), 1976 (Innsbruck)
Bronz - 1972 (Sapporo)
Mistrovství světa
Zlato - 1972 (Praha), 1976 (Katovice), 1977 (Vídeň)
Stříbro - 1968 (Grenoble), 1971 (Ženeva, Bern), 1974 (Helsinky), 1975 (Mnichov, Düsseldorf), 1978 (Praha)
Bronz - 1969 (Stockholm), 1970 (Stockholm), 1973 (Moskva)
Kanadský pohár
Finále - 1976 (Toronto, Montreal)
1972 - All-Star tým na mistrovství světa
1999 - uveden do Síně slávy IIHF
2008 - uveden do Síně slávy českého hokeje

Reklama

Související témata: