Hlavní obsah

Legendární hokejový gólman Treťjak slaví šedesátku

Před 60 lety, 25. dubna 1952, se narodil legendární ruský hokejový brankář Vladislav Treťjak. V průběhu své sportovní kariéry získal deset titulů mistra světa a je majitelem tří zlatých olympijských medailí, které vybojoval v 70. a 80. letech uplynulého století. V současnosti je šéfem Ruského hokejového svazu.

Foto: ČTK

Vladislav Treťjak slaví kulatiny.

Článek

S hokejem Treťjak začínal až v jedenácti letech. Za krátký čas se ale natolik vypracoval, že si ho všiml legendární trenér Anatolij Tarasov. Od dalšího roku už pravidelně hrál sovětskou ligu a s CSKA Moskva vyhrával jeden titul za druhým. Ve čtrnácti ročnících v řadě byl vyhlášen nejlepším brankářem a pětkrát nejlepším hráčem soutěže. V letech 1981-1983 získal cenu pro nejlepšího hokejistu Evropy.

Dres sovětské reprezentace oblékal Treťjak čtrnáct let, během nichž sborná získala rovnou desítku titulů mistrů světa a třikrát vyhrála zimní olympijské hry. Z žádné velké akce, při které stál v brance Treťjak, neodjížděli Sověti bez medaile.

Do NHL ho prodat nechtěli, tak skončil

Věhlas brankáře s číslem dvacet pronikl i do zámoří. Mužstva NHL o něj měla eminentní zájem, ale Treťjak byl ikonou národa, kterou prostě nešlo prodat. On sám pro to pochopení neměl a když mu v roce 1984 zakázali odejít do Montrealu, rozhodl se pověsit hokejku a brusle na hřebík.

Tři roky pracoval v CSKA, v roce 1987 přešel do sportovního výboru ministerstva obrany. Z armády byl propuštěn v roce 1990 v hodnosti plukovníka, načež s radostí využil možnost odejít do zámoří.

V roce 1989 byl jako první hokejista mimo NHL zařazen do kanadské Hokejové haly slávy a během ceremoniálu se dohodl na spolupráci s klubem Chicago Blackhawks, kde začal pracovat jako šéftrenér brankářů a věnoval se také hokejovým školám v severní Americe, Finsku, Německu a Norsku.

V roce 2003 se Treťjak stal poslancem ruské Státní dumy a předsedou komise pro tělovýchovu, sport a mládež. O tři roky později, v dubnu 2006, byl zvolen šéfem ruského hokeje, kterým je doposud.

Reklama