Hlavní obsah

Třinec - Bern 7:0Hokejisté Třince, Vítkovic i Sparty na úvod Ligy mistrů vyhráli

Aktualizováno

Hokejisté Vítkovic, Třince i pražské Sparty úspěšně vstoupili do obnovené Ligy mistrů. Třinec v prvním zápase základní skupiny E deklasoval Bern 7:0, Vítkovice ve skupině H přehrály Ingolstadt 5:1 a Sparta ve skupině G zvítězila 5:4 po samostatných nájezdech na ledě KalPy Kuopio. Dvěma góly se na úspěších svých týmů podíleli třinečtí Jiří Polanský a Jakub Orsava, Patrik Zdráhal z Vítkovic a sparťan Jan Buchtele. Jediným českým týmem, který neuspěl, byl Liberec. Bílí Tygři ve skupině A doma prohráli s Oulu 3:4.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva útočník Vítkovic Petr Strapáč, Benedikt Schopper a brankář Ingolstadtu Timo Pielmeier.

Článek

Německý mistr nekladl v Ostravě žádný velký odpor. Vítkovice ho mohly z výrazné převahy zničit už v první části, ale Kucsera, Němec, Šedivý nebo Zdráhal spálili přinejmenším pět čistých gólových šancí. Hosté nakonec soupeři cestu k výhře usnadnili vlastní nedisciplinovaností. Těsně před polovinou zápasu šli podruhé do tří a Zdráhal s Húževkou z přesilovky během 54 vteřin dvakrát překonali brankáře Pielmeiera.

Němci pak ve své nejsvětlejší desetiminutovce zásluhou Schmidpetra snížili, ale závěr už byl znovu zcela jednoznačnou záležitostí domácích. Stehlík v další početní výhodě švihem skóroval potřetí a Káňa po vyšachování hostující obrany do prázdné branky přidal čtvrtý gól. Vítkovice proměnily závěr ve vlastní exhibici a návštěvu bezmála 3500 diváků potěšil ještě pátým gólem agilně hrající mladík Zdráhal.

"Pro nás byla rozpačitá první třetina, jako bychom se báli hrát s pukem. Ale ve druhé se nám podařilo vstřelit dva góly z přesilovek, což nás těší. Paradoxně potom se soupeř zvedl a přehrával nás, naštěstí neproměnil šance. Myslím, že ke konci zápasu to už ale byla jednoznačná záležitost, důležité bylo, že jsme udrželi nervy na uzdě," řekl vítkovický trenér Roman Šimíček.

Švýcaři si v Třinci ani neškrtli

Ještě jednoznačněji vyzněla konfrontace českého a švýcarského hokeje v Třinci. Na ledě vynikala zejména formace Polanského, který po kluzišti kroužil v dresu Top scorer (nejproduktivnější hráč týmu minulé sezóny). Hosté se nápovědou neřídili a už v 21. minutě prohrávali po akcích třineckého šikuly 0:3. Polanský dva góly dal, jeden připravil. Zbyněk Irgl, jeho pravé křídlo, si připsal tři asistence.

Zaskočený Bern inkasoval ve druhé třetině ještě dvakrát. V obou případech z hole obránce. Nejdříve Trončinský zesměšnil brankáře Bührera zakončením s hokejkou mezi nohama, následně se prosadil Linhart. Hosté v závěrečné třetině usilovali o čestný úspěch, ale pořádnou šanci si nevypracovali ani v pětiminutové přesilovce po faulu Chmielewského. Naopak v závěru ještě dvakrát kapitulovali po trefách Orsavy.

Sparta dvakrát dotahovala

Pražané ve Finsku výsledkově nezvládli první třetinu, ve které nová brankářská jednička Sparty Staňa dvakrát inkasoval. Hned po sedmi sekundách druhé části ale Sabonič snížil a následně Cingel, další letní posila, v přesilovce vyrovnal.

Hráči KalPy ale ještě v prostřední dvacetiminutovce získali vedení zpět na svou stranu. Těsný náskok domácích vydržel až do dramatického závěru. V 56. minutě se podařilo vyrovnat Buchtelemu, ale na sparťanský gól odpověděl český krajánek ve finském dresu Birner.

Poslední slovo v normální hrací době měl ale opět Buchtele, jenž v čase 58:33 poslal zápas do prodloužení. O vítězi nakonec rozhodly nájezdy, v nichž byli šťastnější Pražané. Autorem rozhodující trefy byl Sabolič.

Finové odskočili Liberci o čtyři góly

Čtvrtému českému týmu, který zasáhl do Ligy mistrů, Liberci, se už tolik nedařilo. Již ve 3. minutě mohl Tygry posunout do vedení Filippi, ale trefil jen tyč a o pár sekund později se prosadili hosté. Finský mistr z Oulu si poté postupně vypracoval čtyřbrankové vedení a bezpečně mířil za výhrou.

Ve 28. minutě se ale do branky místo Lašáka postavil Schwarz a Liberec ožil. Postupně se mu podařilo snížit až na 3:4 a při power play usilovali Severočeši o vyrovnání. Prodloužení si ale nevynutili. Na všech gólech domácích se podílel útočník Michal Bulíř, který jeden dal a na dva nahrál.

Hokejová Liga mistrů - 1. kolo základních skupin:
Skupina A:
Bílí Tygři Liberec - Kärpät Oulu 3:4 (0:2, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Filippi (Bulíř), 39. Bulíř (Valský), 46. Bartek (Filippi, Bulíř) - 3. Davis (Deschamps), 20. Junttila (Kemppainen, Spang), 24. Spang (Huml, Komulainen), 28. Suoranta (Glenn). Rozhodčí: Edqvist (Švéd.), Fraňo - D. Jelínek, Pešek (všichni ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1449.
Sestava Liberce: Lašák (28. Schwarz) - Voráček, Škoula, Vitásek, Kajínek, Derner, Plutnar, Šimek - Víšek, Bartek, Bulík - Valský, Filippi, Bulíř - Vampola, P. Jelínek, K. Jass - J. Vlach, Urban, Kica - Jonák. Trenéři: Hynek, M. Černý a Láska.
Kolín nad Rýnem - Košice 2:1
Skupina B:
Vídeň - Färjestad 4:1 (za hosty Gulaš a Klepiš 0+1)
Curych - Valerenga Oslo 4:1
Skupina C:
Briancon Diables Rouge - Villach 1:2
Servette Ženeva - Frölunda 4:3
Skupina D:
Djurgaarden - Fribourg-Gottéron 5:4 v prodl.
Skupina E:
Oceláři Třinec - SC Bern 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 28. Polanský (Irgl, Adamský), 11. D. Nosek (Polanský, Irgl), 21. Polanský (Irgl, Žejdl), 37. Trončinský, 39. Linhart (Dravecký), 57. Orsava (Klesla), 58. Orsava (Polanský). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Hradil - Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 6:8, navíc Chmielewski 5 min do konce utkání, Klesla (oba Třinec), Krueger, Reichert (oba Bern) všichni 10 minut. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3723.
Sestava Třince: Hrubec - Klesla, Roth, Trončinský, M. Doudera, Galvas, D. Nosek - Dravecký, Plíhal, Kreps - Adamský, Polanský, Irgl - Orsava, Žejdl, Rufer - Chmielewski, Matuš, Hrňa. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Tappara Tampere - Stavanger Oilers 7:3
Skupina G:
KalPa Kuopio - Sparta Praha 4:5 po sam. náj. (2:0, 1:2, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Junnila (Liedes, Harjama), 18. Riikola (Ilomäki, Birner), 38. Mutanen (Riikola), 58. Birner (Kubalík, Ilomäki) - 21. Sabolič, 24. Cingel (Hlinka, Sabolič), 55. Buchtele (Réway), 59. Buchtele (Ďaloga), rozhodující nájezd Sabolič. Rozhodčí: Sjöberg (Švéd.), Metsälä - Orava, Perämäki (všichni Fin.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 2246.
Sestava Sparty: Staňa (na nájezdy Novotný) - Pilař, Ďaloga, Barinka, Piskáček, Hrbas, Polášek, Mikuš, Švrček - Cingel, Hlinka, Sabolič - Pech, Kumstát, Rolinek - Réway, Buchtele, Přibyl - Torquato, Bahenský, Klimek. Trenéři: Jandač a Moták.
Växjö - Mannheim 6:1
Skupina H:
HC Vítkovice Steel - ERC Ingolstadt 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Zdráhal (Húževka, Burger), 29. Húževka (Stehlík, Zdráhal), 49. Stehlík (Šedivý, Burger), 51. J. Káňa (Kovář, Strapáč), 55. Zdráhal (Kucsera, Štencel) - 34. Schmidpeter (Barta). Rozhodčí: Konc (SR), Šír - Brejcha, Suchánek (všichni ČR). Vyloučení: 3:10. Využití: 3:0. Diváci: 3398.
Sestava Vítkovic: Šindelář - Čerešňák, R. Stehlík, Šenkeřík, Kovář, Štencel, Klok, Pastor, Bail - Šedivý, Burger, Húževka - Huna, E. Němec, Svačina - Zdráhal, Kolouch, Kucsera - J. Káňa I, Strapáč, Szturc. Trenéři: Oremus a Šimíček.
Zug - SaiPa Lappeenranta 1:2
Skupina J:
Krefeld - Skelleftea 1:2
Sönderjyske - IFK Helsinky 4:5 po sam. nájezdech

Reklama

Související témata: