Hlavní obsah

Kličko v Německu školí slabé soupeře. Kdy bude boxovat v Americe?

„Profesionální box by měl být i trochu show,“ tvrdí s oblibou český rohovník Ondřej Pála. V podání šampióna těžké váhy Vladimira Klička se pěstní šerm proměnil sice v efektivní, ale nepříliš efektní chirurgický zákrok s předem známým výsledkem.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko

Článek

Osmatřicetiletého Ukrajince čeká 6. září hamburská obhajoba. Soupeř? Bulhar Kubrat Pulev, v amatérech mistr Evropy, který z dosavadních dvaceti duelů v profiringu neprohrál ani jeden. I když jsou v sázce šampiónské pásy, přitažlivost tohoto zápasu není vůbec gigantická.

V USA jsou největší boxerské duely tradičně doménou placených kanálů. K velkým hitům na nich patřily souboje Mika Tysona s Evanderem Holyfieldem a s Lennoxem Lewisem, které díky systému Pay-per-view dokázaly vydělat přes 100 miliónů dolarů. O tom si v případě Kličkových duelů mohou promotéři nechat jen zdát.

Ukrajincův management byl v poslední době z mnoha stran kritizován za podivný výběr oponentů, o jejichž konkurenceschopnosti by se dalo pochybovat. Scénář je vždy podobný: duely se pravidelně konají v Německu a pak už se jen čeká, zda soupeři padnou před limitem jako Francouz Mormeck, Ital Pianeta či Australan Leapai, nebo snad Kličkovy mordy ustojí, což zvládl polský obr Wach. Ten byl ale hned po zápase obviněn z užití steroidů. „Jinak by Vladimirovy bomby absolutně nemohl zvládnout," hlásil Kličkův manažer Bernd Bönte.

Duel s Pulevem nařídila Kličkovi asociace IBF a zklamala tak řadu příznivců, kteří věřili, že se ‚Dr. Ocelové kladivo' v nejbližší době vydá do zámoří, aby se utkal o pás WBC, jenž patřil jeho bratru Vitalijovi. Ten dal ale bitvám mezi šestnácti provazy vale a naplno se už věnuje politice.

Drogový koktejl?

Mladší z Kličků boxoval naposled na americké půdě proti domácímu soupeři před osmi lety, když v Madison Square Garden zničil Calvina Brocka. V New Yorku pak svedl ještě jeden duel, to ale v roce 2008 ve slaboučkém zápase vybodoval Rusa Ibragimova.

Vladimira dosud straší vzpomínka na duben 2004, kdy v Las Vegas zakusil zatím poslední porážku kariéry. Američana Brewstera sice nejprve poslal k zemi, ale v dalším, pátém kole, se začal po ringu podivně motat a byl knokautován. Kličkův tábor se pak vytasil s obviněním, že jeho borci někdo namíchal drogy do pití.

Dříve či později bude ale Kličko muset podstoupit ještě jeden velký zápas v Americe. Jako svérázné promo k takovému střetu by mohly sloužit klaunské výstupy Shannona Briggse, v nichž se inspiroval britskými kolegy Davidem Hayem a Dereckem Chisorou.

Dvaačtyřicetiletému boxerovi, jenž byl v roce 2006 šampiónem WBO v těžké váze, jakoby nestačily fraktury v obličeji a otřes mozku s podezřením na vnitřní krvácení, jež utrpěl před čtyřmi lety v jednostranném souboji s Vladimirovým bratrem Vitalijem. „Já jsem opravdovým šampiónem. Bojuj se mnou!" hulákal letos na mladšího z Kličků před tréninkem v Los Angeles. O pár dnů později si Vladimira našel znova a trvalo několik minut, než ho z tělocvičny vykázali.

Briggs si však jako správný ‚stalker' vyčíhnul Klička i při obědě v restauraci. „Budu chodit tam kam ty, budu jíst co ty," začal provokatér v nátělníku ujídat z Vladimirova talíře. To už šampióna trochu namíchlo a vylil vyblázněnému Briggsovi na hlavu skleničku minerálky, aby ho zchladil...

Ale ruku na srdce: souboj Kličko vs Briggs by měl možná masivní reklamu, jenže stodvacetikilový boxer je dávno za zenitem a proti vytrénovanému Kličkovi by neměl nárok. Navíc pás WBC momentálně drží rodilý Haiťan v kanadských barvách Bermane Stiverne...

Dojde na duel s Wilderem?

Jedno žhavé želízko by však jistě našli i Američané. Mohutný Deontay Wilder neprohrál v profiringu žádný ze 32 zápasů. „Do boje s Vladimirem bych šel okamžitě," netají se osmadvacetiletý rodák z Alabamy. Podmínky si však hodlá klást Kličkův tým a tak se čekání na mnoha fanoušky vysněný duel může ještě pěkně protáhnout.

„Není uměním být mistrem světa v tak slabé konkurenci. Dál čekám na šampióna, jako byli Ali, Foreman nebo Frazier," vyjádřil mínění mnohých bývalý boxer a kouč Rostislav Osička.

Přání Kličkových soupeřů versus tvrdá realita
„Jsem jako tsunami, všechno zničím. Budu Klička tlačit, neudrží mě na distanc. Nakopu mu prdel!" Američan Tony Thompson před zápasem, v němž byl v červenci 2008 knokautován v 11. kole.
„Vladimir Kličko je nejlepší, ale nejlepším chci být já a jediný způsob jak toho dosáhnout, je porazit nejlepšího. Bude litovat." Američan Hasim Rahman v prosinci 2008 před technickým k.o. v 7. kole
„Vlad má skleněnou bradu, nadělám mu z ní střepy." Nigerijec Samuel Peter v září 2010 přecenil své síly a v 10. kole byl knokautován.
„Sestry Kličkovy budou trpět. Urazím jim hlavy do 5. kola." Brit David Haye, než v červenci 2011 prohrál s Vladimirem jasně na body.
„Vladimir mi bude muset vyrvat srdce z těla, aby vyhrál." Australan Alex Leapai v dubnu 2014 padl v 5. kole dvakrát do ringu a skončil.

Reklama