Hlavní obsah

Je to strašný. Miro musel mít obrovské problémy, říká Jaroslav Hlinka o bratrancově sebevraždě

Praha

Po prohraném zápase v Hradci Králové zapnul útočník hokejové Sparty Jaroslav Hlinka telefon, z něhož se dozvěděl, že jeho o čtyři roky starší bratranec Miroslav Hlinka spáchal sebevraždu. „Napsal mi to Ota Janecký, který pak na mě i čekal před zimákem,“ říká Jaroslav a pořád přemýšlí, co Mira, s nímž odehrál ve Spartě tři sezóny, k oběšení dohnalo.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Hlinka (vlevo) a Miroslav Hlinka během extraligového duelu mezi pražskou Spartou a Pardubicemi.

Článek

Jaká byla vaše první reakce?

Hned jsem volal tátovi, který se o tom bavil se svým bráchou, tátou Mira. Samozřejmě jsem se ale nic nedozvěděl, bylo to strašně čerstvé. Každý si ale dokáže představit, v jaké náladě teď jsou jeho rodiče.

Mirova sebevražda byla pro všechny šokem. Kolem sebe vždy rozdával úsměvy a nikdo by neřekl, že se odhodlá k takovému činu, že?

Je to strašný. Celý nedělní večer jsem přemýšlel nad tím, co vůbec může člověka dovést k tomu, že udělá až takhle radikální věc a sáhne si na život. Nikdo si asi nedovedeme představit, jak se musel cítit.

Přišel jste na něco, co by mohlo za jeho oběšením stát?

Delší dobu jsem s ním nebyl v kontaktu, vím ale, že měl nějaké problémy v rodině a rozvádí se nebo se rozvedl. Ale nevím... Asi to bylo tak špatný, že to došlo až k takové tragédii. Snažil jsem se trošku vcítit do jeho kůže, ale prostě to není možný. Každý máme své problémy, někdo menší, někdo větší. Ale Miro musel mít obrovské, když našel odvahu udělat takovýto krok. Myslím si, že ho znám dobře, takže musel mít obrovské potíže, když to neunesl.

Jak se vám vůbec podařilo usnout?

Dal jsem si dvě piva a v kombinaci s únavou ze zápasu to nakonec bylo v pohodě.

Když na Mira vzpomínáte, který společný zážitek se vám vybaví jako první?

Nejvíc chvil jsme spolu prožili, když jsme obra hráli na Spartě, dokonce i v jednom útoku. V té době jsme k sobě měli hodně blízko. Ale jako první mi hlavou probleskly vzpomínky z dětství. Jako malý kluk jsem se na něj jezdil dívat, jak hraje hokej a vzhlížel jsem k němu. U babičky na chatě jsme zažívali krásný chvíle. Byl to můj vzor, a i když jsme se nevídali tak často, protože jsme každý bydleli na druhé straně republiky, bral jsem ho za svého staršího bráchu.

Je těžké se v tuto chvíli soustředit na hokej, nebo naopak vítáte, že jste mezi lidmi?

Jsem rád, že jsem s klukama a nemusím na to tolik myslet. Kdybych žil sám, určitě o tom přemýšlím jinak. Ale mám tři malé děti, které mě rozptýlí.

Už víte, kdy bude pohřeb?

Informace nemám žádné. V podstatě vím to, co ostatní lidi. Snad se něco bližšího dozvíme dneska nebo v úterý. Pokud se ale pohřeb nebude krýt s extraligovým zápasem, stoprocentně na něj pojedu. Kdyby se to krylo, musí se to nějak vyřešit.

Reklama

Související témata:
Bratranec
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko