Hlavní obsah

Při květnovém MS přibudou do Síně slávy IIHF další dva hvězdní čeští zástupci

Dvojice bývalých českých hokejových reprezentantů Dominik Hašek a Robert Reichel bude v průběhu květnového mistrovství světa v Praze uvedena do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Společně s olympijskými vítězi z Nagana se pocty dočkají v takzvané hráčské kategorii i kanadský obránce Scott Niedermayer a švédská hokejistka Maria Roothová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavomír Lener, Vladimír Růžička a Dominik Hašek před časem na střídačce týmu Nagano 1998. V dolní řadě (zleva) Jan Čaloun, Martin Ručinský, Robert Reichel a David Moravec.

Článek

Seznam oceněných dnes zveřejnila IIHF, vedle čtveřice hokejistů či hokejistek budou do Síně slávy uvedena i Kanaďanka Fran Riderová, která se zasloužila i zvýšení prestiže ženského hokeje. Cenu Paula Loicqa za zásluhu o mezinárodní hokej získá Monique Scheierová-Schneiderová z Lucemburska, nově udělovanou Richard "Bibi" Torriani Award pro hokejistu ze země mimo světovou špičku získá Ital Lucio Topatigh.

"Jsme velmi hrdí na nové členy Síně slávy. Všichni po celou svoji úspěšnou kariéru přispěli k formování našeho sportu. Všichni hráli na nejvyšší úrovni, v případě Fran Riderové působili na nejvyšší úrovni. Představují samotnou podstatu, proč máme Síň slávy," uvedl prezident IIHF René Fasel.

Devětačtyřicetiletý Hašek byl před měsícem jako první Čech v historii uveden do Síně slávy v Torontu, loni dres s jeho číslem 9 vyvěsili pod strop arény v Pardubicích a podobné pocty se v březnu dočká i v Buffalu. Stejně jako o šest let mladší Reichel je i členem Síně slávy českého hokeje.

Hašek i Reichel, který byl dlouholetým kapitánem reprezentace, se spolu představili na řadě mezinárodních turnajů. Zatímco Reichel je trojnásobný světový šampión, Hašek MS nikdy nevyhrál. Naopak ale dvakrát triumfoval ve Stanleyově poháru.

Český hokej má zatím v Síni slávy IIHF 22 zástupců. Jsou jimi Vladimír Bouzek, Vlastimil Bubník, Josef Černý, Jaroslav Drobný, Karel Gut, Ivan Hlinka, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Josef Maleček, Vladimír Martinec, Bohumil Modrý, Václav Nedomanský, Milan Nový, František Pospíšil, Jan Suchý, František Tikal a Vladimír Zábrodský. Dále pak činovníci Luděk Bukač, Vladimír Kostka, Miroslav Šubrt a také rozhodčí Quido Adamec.

Reklama

Související témata: