Hlavní obsah

Nevídané! Dánský hokejový talent při kličkování střídal držení hole

Halifax

Nikolaj Ehlers v utkání kanadské juniorské soutěže Quebec Major Junior Hockey League potvrdil, proč patří k nejuznávanějším hokejovým talentům na světě. Dánský útočník den před svými devatenáctými narozeninami předvedl mimořádnou akci domácímu publiku svého Halifaxu, když v duelu s celkem Shawinigan Cataractes nevšedním způsobem zavážel kotouč do útočné třetiny.

Hokejová kličkovaná

 
Článek

Ehlers nejprve v obranném pásmu převzal puk zcela běžným způsobem. Mezi modrými čárami si však hbitě jednou rukou přesunul kotouč na druhou stranu, přehodil si hokejku a pokračoval s držením hole jako pravák. V útočné třetině znovu vmžiku přehmátl a k bráně soupeře již pokračoval klasicky s držením na levou stranu. Vše se odehrálo tak rychle, že Dánovu šikovnost mnohým odhalil až opakovaný záběr.

Pohledná akce sice neskončila gólem, ale Ehlerse to z pohledu jeho osobních statistik nemusí příliš mrzet. Momentálně má po 37 zápasech 74 bodů (28 gólů a 46 asistencí). V kanadském bodování ligy se nachází na deváté pozici, a to si ještě stihl na přelomu roku odskočit na mistrovství dvacítek.

Předchozí sezónu dokončil na čtvrté příčce, když v 63 utkáních získal úctyhodných 104 bodů za 49 branek a 55 přihrávek. Jeho úspěchy se následně projevily i na umístění v draftu, kde si jej vybrali zástupci Winnipegu už jako devátého v celkovém pořadí, tedy o čtyři příčky před nejlépe postaveným Čechem Jakubem Vránou. Připomeňme si ještě, že David Pastrňák, který už na sebe upozornil v NHL, skončil „až" pětadvacátý.

Ehlers se zatím na svůj první start v nejprestižnější hokejové lize stále teprve připravuje. Při jeho výkonech by však nemusel čekat příliš dlouho.

Už teď se může pyšnit tím, že se stal druhým nejvýše draftovaným Dánem v historii. Pouze o jednu volbu výše se umístil roku 2008 Mikkel Boedker, jehož si vybral Phoenix. Devatenáctiletý talent také v umístění na draftu překonal svého otce Heinze, jenž byl roku 1984 vůbec prvním dánským draftovaným hokejistou. Tím druhým pak byl o dvě sezóny později strýc Nikolaje Ehlerse – Sören True, jak uvádí stránka EliteProspects.com. První dva Dánové byli shodně vybráni New Yorkem Rangers, Heinz Ehlers jako 188. a Sören True na 240. místě. Prvním Dánem, kterou zasáhl do utkání v NHL, se stal až Frans Nielsen v roce 2007.

Dánové draftovaní v 1. kole
pozicejménoroktým
8.Mikkel Boedker2008Phoenix
9.Nikolaj Ehlers2014Winnipeg
13.Lars Eller2007St. Louis
29.Nicklas Jensen2011Vancouver

Reklama

Související témata: