Hlavní obsah

Parádní nájezd britského hokejisty! Pomůže své zemi mezi elitu?

Eindhoven

Obránce Ben O'Connor nadchl hokejový svět povedeným nájezdem, v jehož závěru zakončoval s holí protaženou mezi nohama. Svým excelentním kouskem zároveň rozhodl klíčový duel britské reprezentace s Jižní Koreou. Výběr Spojeného království je možná trochu překvapivě aktuální lídrem své skupiny mistrovství světa a sahá po postupu.

Parádní nájezd britského hokejisty

 
Článek

Nizozemský Eindhoven právě hostí hokejové mistrovství světa divize I. - skupiny B, tedy v pořadí třetí nejvyšší šampionát. Vítěz šestičlenné soutěže hrané systémem „každý s každým" postoupí do skupiny A, která má také šest účastníků, ale z ní se už rovnou dva nejlepší kvalifikují na elitní mistrovství světa.

Momentálně vedoucím celkem třetí úrovně mistrovství světa je výběr Velké Británie, který si dokázal poradit i se soupeři posílenými o severoamerické „přeběhlíky".

Britové hned v prvním klání zdolali Chorvaty, v jejichž dresu přitom nastoupili hned čtyři hokejisté se zkušenostmi z NHL. Utkání mělo velmi kuriózní průběh. Pět sekund před koncem řádné hrací doby dokázal za ostrovní mužstvo vyrovnat obránce Mark Richardson a tentýž hráč poté rozhodl zápas po devíti sekundách prodloužení.

V dalším souboji Britové pokořili Estonce 2:1 a následně je čekali Jihokorejci, kteří do skupiny B sestoupili v minulém roce. Také asijský tým spoléhá na rodilé Severoameričany. Korejci mají v kádru hráče jako Michael Owen Swift, Brock Radunske nebo Michael William Testwuide. Britové však vyhráli 3:2 i díky dvěma trefám Bena O'Connora, včetně brilantně provedeného nájezdu ve třetí třetině, a mají tak blízko k postupu. Poslední dvě utkání sehrají s Nizozemci a Litevci, kterým chybí hvězdný útočník Dainius Zubrus.

Tabulka MS divize I. - skupina B
PořadíTýmZVVPPPPPPSkóreB
1.V. Británie321008:58
2.Jižní Korea3200116:76
3.Litva320018:56
4.Chorvatsko310118:94
5.Nizozemsko310026:103
6.Estonsko300035:150
zdroj: wmib2015.iihf.com

Britové se na turnaji mohou zatím spoléhat především na velmi produktivní obránce. Mezi pěti nejproduktivnějšími muži v týmu jsou hned čtyři zadáci. Zatím nejúspěšnějším je právě šestadvacetiletý Ben O'Connor, jenž nasbíral ve třech utkáních čtyři body za tři góly a asistenci a je tak klíčovou postavou Britů v boji o postup do druhého nejvyššího mistrovství, odkud už je mezi elitu skutečně blízko.

Koho můžete vidět na MS divize I - skupiny B
Chorvaté se zkušenostmi z NHL
Chorvatsko prožívá hokejový boom a i díky klubu Medveščak Záhřeb mohlo nabídnout občanství hokejistům, kteří vyrostli za mořem. Mezi nimi jsou i hráči, kteří okusili NHL - útočníci Mike Glumac s Andrewem Murraym, obránce Alan Letang a brankář Mark Dekanich. Naopak první rodilý Chorvat v NHL Borna Rendulič na turnaji chybí.
Chorvaté se zkušenostmi z KHL
Medveščak Záhřeb poslal do bojů v Kontinentální lize hned devět hokejistů, kteří nyní reprezentují Chorvatsko. Jsou jimi Andrew Murray, Saša Martinovič, Mike Glumac, Nathan Perkovich, Mark Dekanich, Alan Letang, Dario Kostovič, Geoff Waugh a Mate Tomljenovič.
Egidius Bauba - Litva
Osmatřicetiletý veterán během své dlouhé kariéry působil v Norsku, Anglii, Lotyšsku, Bělorusku i u nás. V Extralize zasáhl v letech 1996 až 1998 do patnácti střetnutí jako hráč Opavy, dokonce dvakrát skóroval a na další dvě branky přihrál.
Mantas Armalis - Litva
Narodil se v litevském městečku Plunge, ale už po čtyřech měsících se stěhoval s rodiči do švédského Stockholmu. V této sezóně už se prosadil do švédské nejvyšší soutěže, kde odchytal dvacet duelů za Djurgarden. Vyzkoušel si také kariéru v modelingu, když prezentoval oblečení značky Versace.
Jim Paek a Richard Park
Jako hráči korejského původu nastupovali v NHL. Nyní jako trenéři pomáhají Jižní Koreji v divizních bojích. Jim Paek je hlavním koučem, Richard Parku mu dělá asistenta.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko