Hlavní obsah

Švédská naděje chytá v masce s portrétem otce, který zemřel při nehodě v Jaroslavli

Jönköping

Renomovaný švédský designér David Gunnarsson spolupracuje s celou řadou profesionálních brankářů, kterým navrhuje masky. Jsou mezi nimi i čeští gólmani jako Ondřej Pavelec, Marek Mazanec nebo Petr Mrázek. Nyní však Švédskem oběhla zpráva, že uznávaný umělec navrhl a předal masku sedmiletému klukovi z klubu HV71 sídlícího v Jönköpingu. Maska Hermana Liva zaujala především portrétem jeho otce, kterým byl známý švédský gólman Stefan Liv, jenž před čtyřmi roky zemřel při leteckém neštěstí v Jaroslavli.

Foto: Sport.cz

Herman Liv hrdě pózuje s maskou, na níž je vyobrazen jeho tragicky zesnulý otec Stefan.

Článek

„S Hermanovým tátou jsem spolupracoval 12 roků. Maloval jsem mu všechny masky od jeho teenagerovských let. Nyní je čas, aby člen další generace Livů dostal svou malovanou masku. Rozhodl jsem se věnovat Hermanovi masku, protože je skvělým starším bráchou a synem," vysekl návrhář Gunnarson poklonu malému brankáři.

Herman se nyní snaží napodobit otcovu úspěšnou kariéru. Také on nastupuje za tým HV71, v jehož dresu debutoval mezi profesionály jeho táta. Aby se přiblížil svému vzoru, má však před sebou hodně práce.

Stefan Liv je držitelem olympijského zlata z roku 2006, na mistrovství světa získal zlatou, stříbrnou a dvě bronzové medaile a třikrát se s klubem HV71 stal mistrem Švédska. V roce 2010 odešel do Ruska, kde chytal za Sibir Novosibirsk a zařadil se mezi největší hvězdy Kontinentální hokejové ligy.

Po prvním roce v Rusku přestoupil do Jaroslavle, což se mu nakonec stalo osudným. 7. září 2011 vyrazil s týmem k prvnímu střetnutí sezóny, které se mělo odehrát v Minsku, jenže letadlo krátce po startu havarovalo a vedle českých hokejistů Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka zahynul i populární švédský brankář.

Stefan Liv byl ve Švédsku znám svým takřka pohádkovým příběhem, když se coby kluk z polské rodiny (s původním jménem Patryk Śliż) ocitl v dětském domově, odkud jej posléze adoptoval švédský manželský pár. Na severu Evropy pak Stefan propadl hokeji a dostal se na výsluní. Šťastný příběh však utnula tragická nehoda.

Reklama