Hlavní obsah

Espoo - Litvínov 0:1Litvínov v Lize mistrů dobyl led Espoo. Liberec i Vítkovice vyšly naprázdno

Espoo
Aktualizováno

Hokejisté Litvínova vyhráli po pátečním úspěšném vstupu do Ligy mistrů i dnešní utkání 2. kola ve skupině F, když dobyli led finského Blues Espoo těsným výsledkem 1:0. O triumfu českého mistra rozhodl v 33. minutě útočník Peter Jánský, čisté konto vychytal Jaroslav Janus. Liberec ve skupině D doma prohrál se Skellefteou 0:4, pod výhru vicemistra Švédska se podepsali Heed, Holmström, Zackrisson a Lundberg. Neuspěly ani Vítkovice. O jejich prohře s Mannheimem 1:2 rozhodl deset minut před koncem Buchwieser.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Litvínova Michal Trávníček.

Článek

Severočeši, povzbuzení úspěchem z Grenoblu, začali svižně a v polovině druhé minuty orazítkoval Písařík tyč. Seveřané byli blízko vedení v závěru úvodního dějství, jenže Kuukka ve slibné šanci minul a Rantakariho ránu pokryl Janus.

Letní posila v brankovišti Vervy se vyznamenala dvakrát krátce po sobě i před polovinou duelu, čímž vystavila základy vedoucímu gólu svého celku. Po Hüblově střele byl ve správný čas na správném místě Jánský a úspěšnou dorážkou otevřel skóre.

Záhy mohl odpovědět Sailio, ale trefil tyč. Tlak Blues pokračoval i po druhé přestávce, jenže Janus byl k nepřekonání. Na druhé straně mohl ze sóla v 48. minutě definitivně rozhodnout Písařík, ale nedal. Domácí to více než minutu před koncem zkusili bez gólmana, ale ani tato snaha jim kýžené vyrovnání nepřinesla.

Liberec: Třiačtyřicet střel a žádný gól!

Liberec švédského vicemistra sice přestřílel výrazným poměrem 43:29, ale góly dávali pouze hosté. Plný bodový zisk pro Skellefteu zajistil vítězným gólem v 27. minutě při přesilovce Tim Heed, druhý gól přidal Axel Holmström, poté se trefili ještě Patrik Zackrisson a Martin Lundberg. Čisté konto dokázal udržet Markus Svensson.

Bílým Tygrům patřily úvodní příležitosti, pak se dokázali ubránit v oslabení a Valský v osmé minutě rozezvučel brankovou konstrukci. Ještě před přestávkou neuspěl Birner. V 27. minutě potrestal Heed po 19 vteřinách přesilovky hru Liberce s šesti hráči v poli. Radivojevič pak nezužitkoval přečíslení dvou na jednoho.

Ve 44. minutě vybídl Norman v oslabení parádní přihrávkou Holmströma a ten přidal druhý gól švédského celku. Více než dvě minuty před závěrečnou sirénou měl Liberec k dispozici přesilovku, tu umocnil odvoláním Lašáka z branky, ale za tento risk pykal góly Zackrissona a navrátilce z trestné lavice Lundberga.

Vítkovicím premiéra zhořkla

Vítkovickým letošní premiéra v Lize mistrů zhořkla a utkání s německým mistrem ztratili deset minut před koncem po dorážce Martina Buchwiesera. V úporné bitvě se na první gól čekalo až do závěru druhé části a k lítosti tří tisícovek diváků v ostravské hale ho v přesilovce pět na čtyři vstřelil hostující Raedeke.

Domácí se vrátili do hry při sérii mannheimských vyloučení v nástupu do třetího dějství. První přesilovku pět na tři ještě promarnili, ale v další dokonale vyšachovali soupeřův trojlístek a Káňa zblízka zametl za Endrase křížnou Burgerovu přihrávku.

Odpověď Mannheimu však přišla už za tři minuty, když se v brankovišti prosadil důrazný Buchwieser a ze skrumáže propasíroval za Kantora vítězný gól. Vítkovice při power play mohly ještě dovést duel alespoň do prodloužení, dvě vyložené šance ale Kudělkovi v závěrečných vteřinách zmařil Endras. Bundesligový tým tak napravil svou páteční porážku 0:2 z běloruského Grodna.

Hokejová Liga mistrů - 2. kolo, skupina F:
Blues Espoo - HC Verva Litvínov 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávka: 33. Jánský (Hübl). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Metsälä - Saha, Österholm (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 2039.
Sestava Litvínova: Janus - Kubát, Chaloupka, Kokeš, Pavlík, Pavelka, Gula, Černý - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Trávníček - Jurčík, Gerhát, M. Hořava - Šrámek, Piroš, Písařík. Trenéři: Rulík a Weissmann.
Skupina D:
Bílí Tygři Liberec - Skelleftea 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 27. Heed (Pesonen), 44. Holmström (Norman, M. Pettersson), 59. Zackrisson, 60. Lundberg (A. Pettersson). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Úlehla - Lhotský, Zavřel (všichni ČR). Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 2265.
Sestava Liberce: Lašák - Plutnar, Ševc, Derner, Šimek, Výtisk, Ulrych, Kajínek - Vampola, Birner, Řepík - Jonák, Bakoš, Radivojevič - Jelínek, Krenželok, Valský - Lakatoš, J. Vlach, Stránský - Hrníčko. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Skupina I:
HC Vítkovice Steel - Adler Mannheim 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 47. J. Káňa (Burger, Sloboda) - 38. Raedeke (Joudrey, Kink), 50. Buchwieser. Rozhodčí: Baluška (SR), Šír - Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 7:10, navíc Klok - Kink oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 3031.
Sestava Vítkovic: Kantor - Štencel, Kudělka, Sloboda, Štich, Čerešňák, Klok, Pastor, Kovář - Olesz, Kolouch, Szturc - J. Káňa I, Balán, Vandas - Tomi, Burger, Zdráhal - M. Hlinka, Húževka, Gřeš. Trenéři: Svozil a Petr.

Reklama

Související témata: