Hlavní obsah

Hokejisty Švédska povedou na Světovém poháru Grönborg, Garpenlöv a Popovic

Hokejisté Švédska mají více než rok před Světovým pohárem jasno, kdo je na vysoce očekávaném turnaji povede. Současný kouč Pär Marts je již delší dobu rozhodnutý skončit po příštím světovém šampionátu v Moskvě, post hlavního trenéra převezme na sezónu 2016/17 jeho dosavadní asistent Rikard Grönborg. Ve funkci setrvá druhý asistent Peter Popovic, realizační tým doplní jako další asistent Johan Garpenlöv.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Švédska.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Grönborg zároveň dlouhodobě působí i u švédské dvacítky, kde roli hlavního trenéra zastává od roku 2013. Stejně starý Popovic má včetně play off na kontě přes pět stovek zápasů v NHL a součástí realizačního týmu reprezentace Seveřanů je od sezony 2011/12. Rovněž sedmačtyřicetiletý Garpenlöv hrál delší dobu v NHL a u reprezentace již v minulosti pracoval jako její manažer.

Sundin a spol. mezi poradci

Velmi zajímavá a slavná jména se pak objevují ve výběru pro nově zavedený výbor poradců. Jsou v něm jedny z největších legend historie švédského hokeje: útočníci Daniel Alfredsson s Matsem Sundinem a také obránce Nicklas Lidström.

"Přijímám tuto fantastickou příležitost s obrovskou hrdostí a pokorou. Vyrůstal jsem v éře Kanadského poháru v 70. a 80. letech, kdy poprvé v moderní éře reprezentovali své země ti nejlepší hráči. I proto pro mě bude velkou ctí vést Švédsko na SP a těším se na práci s těmi nejlepšími a nejrespektovanějšími osobnostmi, které Švédsko má," uvedl Grönborg.

Turnaj, který naváže na poslední Světový pohár, jež se odehrál v roce 2004, uspořádá od 17. září do 1. října příštího roku Toronto. Zúčastní se ho šest zemí s největším zastoupením hráčů v NHL: Kanada, USA, Ruska, Švédsko, Finsko a Česká republika. Doplní je dva kombinované výběry. Jeden bude složený z hráčů Kanady a USA do 23 let a druhým bude tým Evropy.

Reklama