Hlavní obsah

Senzace! Trojnásobný postup v Lize mistrů, čtvrtfinále slaví Třinec, Liberec i Kometa

Praha
Aktualizováno

Tak to je senzace. Do čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů postoupily tři české celky, které na výbornou zvládly úterní osmifinálové odvety. Třinec vyhrál doma nad Malmö 2:1. Ve čtvrtfinále se utká se švédským Brynäs. Liberec po obrovské bitvě vyhrál v prodloužení na ledě Frölundy 6:4 a je rovněž mezi elitní osmičkou. Pozadu nezůstalo ani Brno. Kometa vyhrála v Zugu 5:2 a rovněž slaví.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Třince se radují z vítězství a postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Třinec měl k dobru jeden gól (první zápas vyhrál 2:1) a krátce po začátku zápasu svou pozici ještě vylepšil. Z úvodní aktivity vzešla vedoucí trefa Marcinka, který v sedmé minutě tečoval do branky Linhartovu dělovku od modré čáry.

Pak ale vystrčil růžky i šestý celek švédské ligy a domácí akcie držel nad vodou zejména gólman Hrubec, který zlikvidoval možnosti Görtzovi a Stormovi.

Třinecký kouč Václav Varaďa dal příležitost i teprve šestnáctiletému útočníku Raškovi, který nabil na druhý gól Martinu Růžičkovi, ale soupeře po jeho střele zachránila tyčka. A více klidu nezajistili Slezanům ani Polanský s Adamským, jejichž pokusy zmařil Alsenfelt.

Malmö bylo v závěru stále dotěrnější a nebezpečnější. Výborně chytající Hrubec odolával 56 minut. Necelé čtyři minuty před koncem ho ale nechytatelnou střelou po individuální akci v oslabení překonal Bryggman.

Když Chmielewski spálil sólový nájezd, třinečtí diváci zažívali při power play hostů infarktový závěr. Linhart nejprve minul prázdnou branku a z protiútoku málem vyrovnal Forsberg, ale nakonec zpečetil postup do čtvrtfinále střelou takřka přes celé hřiště do prázdné branky Cienciala.

Liberec vydřel postup v prodloužení, Tygrům ho vystřelil Bulíř

Liberec se proti přemožiteli pražské Sparty z únorového finále minulého ročníku představil bez hlavního kouče Filipa Pešána, který se věnuje povinnostem u reprezentační dvacítky. Tým vedl asistent Karel Mlejnek.

V úvodu se Bílí Tygři ubránili při Lakatošově trestu, ale v sedmé minutě se už domácí radovali z vedení. Z levé strany téměř z rohu překvapil Januse z těžkého úhlu Widerström. Zvýšit náskok mohl Lias Andersson, ale situaci zachránil útočník Špaček. Potom Frölunda zahrozila i v oslabení, ale liberecký gólman Ehnovu ránu kryl. Bílí Tygři svou další početní výhodu v 19. minutě už využili díky Ševcově tvrdé ráně.

Ve druhém dějství po 82 vteřinách fauloval Nyberg v šanci Lakatoše, který ale nařízené trestné střílení neproměnil. Na Janusovi následně ztroskotal Lasch, který pak ve 32. minutě při Bartovičově vyloučení vrátil z levého na pravý kruh přihrávku Olofsonovi a Frölunda po přesné ráně znovu vedla. Liberecký gólman si ještě ve druhé části poradil s šancemi Westerholma i Emanuelssona a po pauze také s nebezpečným pokusem Rosseliho-Olsena.

Následně Liberec stav otočil. Ve 44. minutě obránce Šmíd objel branku, přihrál před ni a domácí si srazili puk za Mattssonova záda. Za pět minut dostal prostor k zakončení mezi kruhy bek Plutnar a prostřelil gólmana Frölundy mezi betony.

V 51. minutě při Bakošově trestu sice vyrovnal zblízka bekhendem Grundström, ale hned za 19 vteřin vrátil Liberci náskok Vantuch. Po Ševcově nahození překonal Mattssona rovněž bekhendovým pokusem. V 55. minutě rozjásal domácí Lasch, finalistovi tří dosavadních ročníků obnovené Ligy mistrů to ale nepomohlo.

Liberec sáhl při pobytu Vlacha i Lundqvista na trestné lavici k power play a 50 sekund před koncem v pěti proti čtyřem skóroval povedenou ránou Bakoš. Po Vlachově návratu na led hráli hosté přesilovku a v nastavení ji tři vteřiny před plánovaným návratem kapitána Frölundy zužitkoval Bulíř. Z pravého kruhu trefil bližší horní roh Mattssonovy branky.

Postupový hattrick dokončila Kometa Brno

Kometa přijela k osmifinálové odvetě Ligy mistrů bez sedmičky hokejistů, kteří tento týden v různých věkových kategoriích reprezentují Česko a Slovensko. Navíc dala volno i zkušeným útočníkům Eratovi, Čermákovi a Vincourovi. Přesto Brno ve švýcarském Zugu vyhrálo vysoko 5:2 a slaví postup mezi osm nejlepších mužstev soutěže.

Za hrdinu byl gólman hostů Vejmelka, jenž předvedl 34 úspěšných zásahů. „Hodně nás podržel. Defenzivně to byl z naší strany skvělý zápas, urvali jsme postupový výsledek elánem a hokejovým klidem," mínil asistent kouče Kamil Pokorný, jehož svěřenci v polovině zápasu při nerozhodném stavu 1:1 nahlodali psychiku soupeře proměněným brejkem.

Hráči Zugu, který v domácí lize čekají už sedm kol na výhru, pod dojmem nepříznivého stavu ztráceli nervy. Brno sice mělo v sestavě plno mladíků, přesto hrálo takticky zkušeněji, jednoduše s pukem a náskok potvrdilo dvěma využitými přesilovkami. „Jasná odpověď na zákulisní řeči, že nebereme soutěž vážně," doplnil Pokorný.

Osmifinále hokejové Ligy mistrů
Třinec - Malmö 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Marcinko (Linhart, Irgl), 60. Cienciala (M. Kovařčík) - 57. Bryggman (Händemark). Rozhodčí: Iwert, Piechaczek (oba Něm.) - Špůr, Hynek (oba ČR). Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4782. První zápas: 2:1, postoupil Třinec.
Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, Adámek, D. Musil, Jank, Linhart, Bartko - Martin Růžička , M. Kovařčík, Chmielewski - Irgl, Marcinko, Mikulík - Dravecký, Polanský, Adamský - Cienciala, Rákos, Svačina - Raška. Trenéři: Varaďa a N. Zadina.
Malmö: Alsenfelt - Warg, E. Andersson, Mäntylä, Lerby, J. Olsson, Arell, Mylläri - Bryggman, Händemark, Zaar - Görtz, Forssell, J. Olofsson - Haudum, Miele, Storm - Eklind, Ch. Forsberg, Rosdahl - Lennström. Trenéři: P. Andersson, Filander a J. Mattsson.
Frölunda - Liberec 4:6 po prodloužení (1:1, 1:0, 2:4 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Widerström (S. Hjalmarsson, S. Stalberg), 32. V. Oloffson (Lasch, Almquist), 51. Grundström (J. Lundqvist, Lasch), 55. Lasch (J. Lundqvist, Grundström) - 19. Ševc (Bakoš, L. Krenželok), 4. Šmíd (L. Krenželok, Jašek), 49. Plutnar (Ordoš), 51. Vantuch (Ševc, Havlín), 60. Bakoš (Ševc, P. Jelínek), 62. Bulíř (Bakoš, Ševc). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Vinnerborg - Pihlblad, Waldejer (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:2. Diváci: 1570. První zápas: 3:2, postoupil Liberec.
Frölunda: Mattsson - R. Dahlin, Almquist, Nyberg, Donovan, Sigalet, Gunnarsson, Lerebäck - Lasch, J. Lundqvist, Rosseli-Olsen - S. Stalberg, S. Hjalmarsson, Emanuelsson - Grundström. L. Andersson, V. Olofsson - Friberg, Ehn, Westerholm - Widerström. Trenéři: R. Rönnberg, P. Johansson a Lundskog.
Liberec: Janus - Havlín, Ševc, Plutnar, Šmíd, Jánošík, Pyrochta, Jánošík - Jašek, P. Jelínek, L. Krenželok - Bakoš, Bulíř, Lakatoš - J. Stránský, J. Vlach, Ordoš - Bartovič, Vantuch, D. Špaček - A. Dlouhý. Trenéři: Mlejnek.
Zug - Brno 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 20. R. Diaz (V. Stalberg, Martschini), 46. Martschini V. Stalberg) - 14. Nahodil (T. Svoboda), 29. Mlynář (Gajarský), 33. Mallet, 41. Bartejs (J. Hruška), 42. Nahodil. Rozhodčí: Hoppe (Něm.), Lemelin (Rak.) - Kaderli, Kovacs (oba Švýc.). Vyloučení: 4:6, navíc Fohrler (Zug) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 3846. První zápas 3:4, postoupilo Brno.
Zug: Stephan - Schlumpf, Thiry, R. Diaz, Geisser, Oejdemark, Morant, Fohrler - Martschini, Roe, V. Stalberg - Schnyder, McIntyre, Suri - Haberstich, Holden, Senteler - Forrer, Kast, Zehnder. Trenéři: Kreis a W. Immonen
Brno: Vejmelka - M. Furch, Barinka, Štencel, Vágner, Kowalczyk, Bartejs - H. Zohorna, J. Hruška, Mallet - T. Svoboda, Nahodil, Dočekal - Mlynář, Süss, Gajarský - Horký, R. Zohorna, F. Dvořák. Trenéři: Horáček a Pokorný.
Hokejová Liga mistrů - osmifinále play off, odvety
Tappara Tampere - JYP Jyväskylä 3:2, první zápas: 1:3, postoupilo Jyväskylä
Brynäs IF - Adler Mannheim 2:1, první zápas: 3:2, postoupil Brynäs
Växjö Lakers HC - EC Red Bull Salcburk 5:3, první zápas: 1:2, postoupilo Växjö
EHC Red Bull Mnichov - SC Bern 2:5, první zápas: 3:2, postoupil Bern
Nottingham Panthers - ZS Curych Lions 0:3, první zápas: 1:3, postoupil Curych
Dvojice pro čtvrtfinále (první duely 5. a 6. prosince; odvety 12. prosince
HC Kometa Brno - JYP Jyväskylä
HC Oceláři Třinec - Brynäs IF
SC Bern - Växjö Lakers HC
Bílí Tygři Liberec - ZS Curych Lions

Reklama

Související témata: