Hlavní obsah

Na Karjalu se sedmi hráči z NHL včetně Pavelce. V nominaci jsou i dva nováčci

Praha
Aktualizováno

Dva nováčky, třineckého obránce Lukáše Galvase a slávistického útočníka Tomáše Hertla, pozval trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik na turnaj Karjala, první díl podniku Euro Hockey Tour. V nominaci figuruje i sedm hráčů z NHL, kteří během výluky v zámoří působí v české Tipsport extralize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Z hráčů zámořské NHL, kteří během výluky působí v tuzemské nejvyšší soutěži, Hadamczik povolal brankáře Ondřeje Pavelce, obránce Marka Židlického, Jakuba Kindla a Ladislava Šmída, a útočníky Martina Hanzala, Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého.

S Plekancem však může počítat jen pro středeční zápas se Švédy hraný v Liberci, do finského Turku se už nároďák vydá bez něj. „Tomáš má určité rodinné problémy, prozatím jsme domluvení, že odehraje jen jeden zápas," prohlásil reprezentační lodivod na úterní tiskové konferenci.

Krejčího nepustila pojistka, další hvězdy zraněné

Hadamczik si přitom přál, aby se v kádru pro Karjalu objevilo ještě více hráčů z NHL. „Stejně jako ostatní týmy jsme se kvůli výluce v zámoří snažili dostat do sestavy co nejvíce hráčů z NHL. Kvůli vysokým pojistkám, rodinným problémům nebo zraněním hráčů to však nešlo," litoval trenér.

Program turnaje Karjala:
Středa 7. listopadu:
17:30 Rusko - Finsko (Turku)
18:00 Česká republika - Švédsko (Liberec)
Pátek 9. listopadu (Turku):
14:00 Švédsko - Rusko
17:30 Finsko - Česká republika
Sobota 10. listopadu (Turku):
12:00 Česká republika - Rusko
16:00 Finsko - Švédsko

„Hlavně u Davida Krejčího z Pardubic je pojistka ohromně vysoká a svaz ji momentálně není schopen zaplatit. Klub si své hráče chrání a k dohodě nedošlo. David si navíc během pauzy naplánoval rodinnou událost," prozrazuje Hadamczik, který měl zájem i o Červenku, Sobotku, Michaela Frolíka a Milana Michálka, které však trápí zdravotní problémy. Podle očekávání dostal volno Jaromír Jágr.

Nováčky jsou Hertl a Galvas

Dvěma nováčky v týmu jsou devatenáctiletý slávistický útočník Tomáš Hertl a třiatřicetiletý obránce Třince Lukáš Galvas. „Za Hertla hovoří výkonnost ve Slavii. Střílí góly, je schopný hrát na centru i pravém křídle. Je příkladem pro další, že nezáleží na věku, ale výkonnosti," prohlásil na adresu talentovaného forvarda reprezentační trenér.

Mezi třemi tyčemi Hadamczik spoléhá na Alexandra Saláka ze švédského Färjestadu a libereckou posilu z Winnipegu Ondřeje Pavelce, který se však svezl s matnými výkony Bílých Tygrů a v extralize nezáří. „To mě vůbec neodradilo. Nebudu zastírat, že právě Pavelec je v naší zemi hlavním adeptem na gólmana číslo jedna," stojí si za svým Hadamczik.

Se Švédy v Liberci

Reprezentace vstoupí do turnaje Karjala, jediného podniku EHT, který dosud ani jednou nevyhrála, středečním duelem se Švédy v Liberci. V pátek ji pak v Turku čekají domácí Finové, o den později turnaj na stejném místě zakončí soubojem s Rusy.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři:
Ondřej Pavelec (Liberec)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)
Obránci:
Marek Židlický (Kladno)
Jakub Kindl (Pardubice)
Ladislav Šmíd (Liberec)
Lukáš Galvas (Třinec)
Jakub Krejčík (Lev Praha/KHL)
Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Jakub Nakládal (Spartak Moskva/KHL)
Útočníci:
Tomáš Plekanec
Jiří Tlustý (oba Kladno)
Martin Hanzal (České Budějovice)
Martin Růžička (Třinec)
Jan Kovář (Plzeň)
Jakub Svoboda (Kometa Brno)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Petr Nedvěd (Liberec)
Jiří Novotný (Lev Praha/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskyla/Fin.)

Reklama