Hlavní obsah

Růžička je trpělivý a počká na Jágrovo vyjádření. Je připravený vzít ho rovnou na mistrovství do Minsku

Martin KézrPrávo

Na seznamu posil z NHL pro hokejové mistrovství světa zatím figuruje pouze jméno útočníka Jiřího Hudlera, ale trenér Vladimír Růžička pevně věří, že mu účast v Minsku nakonec přislíbí i Jaromír Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička během utkání s Dány.

Článek

„Jsem trpělivý a připravený čekat na Jardu Jágra klidně i delší dobu. Netlačím na něj, on si zase potrénuje sám, odpočine si a připraví se. Věřím, že dobře," říká Růžička s tím, že 42letého útočníka New Jersey teď nechává v klidu. „Jsme domluvení, že si zavoláme. Věřím, že se o mistrovství spolu dohodneme, pokud bude v pořádku zdravotně. Sám musí vědět, jak se cítí a na co má chuť. Nechávám to čistě na něm," naznačuje kouč ochotu přizpůsobit se tomu, co bude Jágrovi vyhovovat.

Rozhodně s ním nepočítá do žádného přípravného zápasu. „Pokud by Jágr jel, tak až rovnou na mistrovství. Není potřeba brát ho na evropskou tour do Stockholmu, kde budou zápasy se Švédy, Finy a Rusy poslední prověrkou," připomíná Růžička, jenž byl rád, že po telefonickém rozhovoru s ním se rozhodl zapojit do přípravy sparťanský útočník Tomáš Rolinek.

Kapitán Růžičkova zlatého mužstva z MS 2010 se bude hlásit už na pátečním tréninku, společně se spoluhráči z klubu Jakubem Krejčíkem a Janem Buchtelem. „Jsem rád, že Rolas do toho půjde. Je to zkušený hráč, který umí strhnout tým. Příkladný bojovník a rváč o každý puk, kterého potřebujeme," vykládá kouč.

Podle všeho ale padla možnost, že by tým ze zámoří doplnil Aleš Hemský, jemuž v Ottawě končí smlouva. „Stane se v NHL nechráněným volným hráčem. Nechce riskovat. Škoda, ale nic s tím nenadělám," je Růžička smířený, že šikovný útočník, jenž patřil mezi nejplatnější české hráče na ZOH v Soči, místo cesty do Minsku upřednostní řešení své budoucnosti.

„Chce si počkat na léto, co podepíše. Má šanci získat určitě velký kontrakt," chápe reprezentační kouč. Hráče v Hemského pozici odrazují od šampionátu většinou i agenti z obavy, aby se jim klient nezranil a nevznikl tak problém při vyjednávání o nové smlouvě.

Mladí hráči dělají trenérovi radost

Z dosavadních tří vystoupení v Euro Hockey Challenge, která přinesla děčínské výhry 4:0 a 2:0 nad Dány i havlíčkobrodskou 6:2 nad Nory má Růžička dobrý pocit, i když měl v sestavě řadu hráčů s minimem reprezentačních zkušeností. „Kluci s nesmírným elánem trénujou a plní si věci, které mají. Hrají pak s velkou chutí a rvou se o to. Pro nás trenéry je to velice dobré zjištění. U některých mě přijde, že hrajou i líp než v klubu a produkují fakt vynikající hokej," říká trenér.

Nikoho předem neodepisuje ani pro MS v Minsku. „Všichni se snaží, protože možná cítí šanci. Minule po olympiádě nakonec jeli na mistrovství do Německa i ti, s nimiž se předem možná tolik nepočítalo. V tom roce 2010 se pořád čekalo, že někdo přijede a pak dorazili jen čtyři hráči z NHL," přibližuje Růžička.

„Každopádně je dobré i do budoucna, že se ti kluci ohrajou. I když třeba nakonec někteří nepojedou letos na mistrovství světa, tak je to přínos pro příště a ukazují, že se nimi na Euro Hockey Tour přes sezónu může počítat. Jsem rád hlavně za hráče, kteří jsou tady poprvé, že si začínají věřit," podotýká trenér.

„Uvidíme dál, ale teprve přijdou těžší zápasy. Norové se už ve čtvrtek připraví určitě tak, aby kladli větší odpor. Hned příští týden dojde na daleko náročnější test," myslí si Růžička, že dvě utkání ve Švýcarsku už budou náročnější.

Pojede Jágr na šampionát do Běloruska?
Ano
84 %
Ne
16 %
Celkem hlasovalo 28839 čtenářů.

Reklama

Související témata: