Hlavní obsah

Atmosféra skoro jako na Kladně, vtipkoval Jágr. Start na MS ale ještě nepotvrdil

Po čtyřech letech se Jaromír Jágr předvedl na domácím ledě v reprezentačním dresu. A znovu to bylo v Brně, kde si zahrál v dubnu 2011 České hokejové hry. „Parádní atmosféra. Skoro jako na Kladně,“ zavtipkoval si matador týmu po výhře nad Finy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jaromír Jágr během utkání s Finskem.

Článek
Fotogalerie

Jak jste se tedy cítil v zápase?

V pohodě, trénoval jsem, takže jsem se na to dost připravoval. Ani s bruslením, ani s dechem jsem neměl vůbec problém.

Což je pro vás určitě dobré zjištění, ne?

Jo dobrý, ale je špatný, že v tom musíš pokračovat, aby ses cítil dobře, a to se mi už moc nechce...

Do šampionátu zbývá týden.

Podle mě se sestava ještě bude přizpůsobovat. Ještě by se mělo počkat na hráče, protože nikdy nevíš, co se stane. Ruča taky netuší, jestli bude hrát. Neví se, jestli kluci z NHL přijedou, Někteří mají problém se smlouvou. Nevíš, kdo vypadne ze Stanley Cupu...

Máte z tvorby týmu dobrý pocit?

Nemám žádný pocit, já už nedávám na pocity...

Je pro vás šampionát v Praze velkým lákadlem?

To záleží, jak se bude dařit týmu. Když se mužstvo trápí, tak bude větší tlak, bude záležet, jak do toho skočíme. Podle mě minimálně ještě pět šest hráčů přijede. Příprava a mistrovství jsou o něčem jiném. Pod tlakem se hraje jinak.

Je podle vás sestava, která hrála s Finy konkurenceschopná?

Ono záleží, jaký soupeř na tebe nastoupí a jak potom hraješ. My tam měli někdy fáze, kdy jsme dokázali puk podržet a dostat tým pod tlak a to je ten styl, který bychom měli hrát, ti hráči tady na to jsou.

Dá se Ručinský podle vás do kupy?

Protože mám vystudované lékařství, tak ti řeknu přesně, že jo. (směje se)

Přál byste mu po extraligovém titulu ještě jeden?

Nikdo neví, jak moc je zraněný, pod jakými bolestmi hrál, protože některé věci, které můžeš dělat v české lize, že ti to opíchají injekcemi, na mistrovství světa nemůžeš dělat. Ale na druhou stranu má týden volno, odpočine si a máme tady v záloze ještě Pavla Koláře, který by ho měl dát dohromady. Pokud je dobrý, jako se říká, že je.

Připadá vám litvínovský titul taky trochu jako pohádka?

Myslím si, že Ruča a hlavně Guma (Šlégr) si to zasloužili, protože po tom toužili. Slyšel jsem, že ho nevyhráli 56 let a jak je to možný. Spousta lidí říkala, že je to malé město a nemají takový rozpočet. To ale není pravda, nevyhráli to z toho důvodu, že měli tak kvalitní hráče, kteří všichni odcházeli do ciziny nebo do NHL. Jen připomenu Nagano, kolik hráčů tam bylo z Litvínova, skoro půl mančaftu. Kdyby zůstávali v české lize, tak by vyhrávali jeden titul za druhým. Jediný problém, že nevyhrávali titul byl, že na to byli moc dobří. V době, kdy jsem hrál juniorský hokej, tak ty ročníky 1970 až 1972 vyhráli snad pětkrát, šestkrát za sebou v dorostu nebo v juniorech mistra ligy. Byli bezkonkurenční.

Takže hokejová spravedlnost podle vás existuje, když na stará kolena vyhráli titul kromě Ručinského v nedávné době třeba i Straka, nebo Čajánek?

Když to hraješ dost dlouho, tak jak říká Ruča i slepá veverka najde oříšek. Takže ho našel.

Může to být inspirací i pro vás s Kladnem?

Musíme se nejdřív dostat do extraligy. To je první krok. Ale ještě mám čas, já se vrátím tak za sedm let.

Reklama