Hlavní obsah

Konečně puk spadl do správné branky, ulevil si Buchtele

Martin KézrPrávo

Až v osmnáctém utkání za českou reprezentaci se Jan Buchtele dočkal reprezentačního gólu. Při sobotním ostravském utkání Euro Hockey Tour znamenal důležité vyrovnání na 2:2, jenže reprezentanti pak ještě dvakrát inkasovali a nakonec tedy historicky nejdelší vítěznou šňůru nad Ruskem nevylepšili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Buchtele během utkání proti Rusům v Třinci.

Článek

Ve 43. minutě puk Buchtelemu předložil krásně před branku sparťanský spoluhráč Daniel Přibyl a střelci tak stačilo bekhendem přehodit Sorokinův beton. „Radost byla veliká. Trochu jsem dal průběh emocím, konečně mi to tam spadlo," vykládal 25letý útočník, z jehož hole se puk dostal do sítě už minule při třineckém zápase. Jenže tam šlo o Buchteleho nešťastnou teč, po níž nedokázal Dominik Furch v české brance už zareagovat na změnu směru dráhu kotouče. „Až teď spadl puk do té správné branky. Alespoň je o čem mluvit a o čem psát," pousmál se.

Nicméně Buchteleho mrzelo, že po smazání dvougólové ztráty v úvodu třetího dějství nedovršilo české mužstvo obrat. „Šli jsme za tím a věřili, že ještě převrátíme skóre do vítězné podoby. Rusáci už jen tak vyhazovali, ale pak jim vyšel brejk. Přitom moc toho ve třetí části neměli, počkali si na nás a ta taktika jim víceméně vyšla," uvažoval Buchtele.

Hráči přitom po jeho vyrovnání cítili, že mají na to urvat další ruský skalp, ale jakoby jim už nebyl souzený. „Rusové dali třetí i čtvrtý gól trochu náhodně, nám trochu chyběl důraz před brankou," tvrdil Tomáš Kundrátek, jehož přesilovková trefa vrátila české mužstvo do hry.

„Nacvičená spolupráce ze Slovanu. Bavili jsme se o tom s Kašpim, ať mi to tam hodí, když se otevře prostor ke střele. Nakoplo nás to hodně, bohužel v závěru to ale urval soupeř. Mrzí to i kvůli skvělým divákům. Bouřilo to tady nádherně," usmál se Kundrátek, o němž trenér Vladimír Vůjtek hovoří jako o jasném pilíři obrany pro MS. „Já ale zatím tak daleko nekoukám," reagoval skromně 26letý obránce.

Pečetí výsledku se stal pro český tým hodně nešťastně obdržený čtvrtý gól. „Vyloženě ruská haluz, chytil jsem Sjominovi únik, ale Gusev se tam plácal na zemi a jen šťouchnul puk, který se od brusle našeho obránce odrazil za čáru. Přitom víc aktivity bylo na naší straně, Rusové se dostali do pásma jen občas. O to těžší to pak bylo pro mě v brance," říkal Furch, jenž odchytal oba únorové zápasy evropské tour

Vůjtek tak o něm mluví jako o vážném adeptovi na MS. „Napadlo mě to, že bych mohl mít šanci, jenže do šampionátu zbývají ještě skoro tři měsíce a za tu dobu se může stát spousta věcí. Teď budu mít hlavu nastavenou pro úspěch s Omskem v playoff, pak se uvidí, co bude," líčil Furch.

Reklama

Související témata: