Hlavní obsah

Špotáková podruhé na olympijském trůnu!

Michal Osoba (Londýn)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Podruhé zlatá! Barbora Špotáková jako druhá oštěpařka historie obhájila olympijský triumf. Po dramatu a následném matu šestým tahem v Pekingu triumfovala v Londýně naprosto suverénním způsobem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Barbora Špotáková po olympijském triumfu ve finále soutěže oštěpařek

Článek
Fotogalerie

Barbora Špotáková o oslavách

Na Špotákovou ve čtvrtečním londýnském večeru nikdo neměl nárok. Stříbrná Němka Christina Obergföllová se jí přiblížila jen na necelých čtyři a půl metru! „Přes den jsem si na obhajobu ani netroufla pomyslet, ty myšlenky jsem zaháněla, protože to je něco tak výjimečného," vykládala česká oštěpařka, která ve čtvrté sérii předvedla výkon roku 69,55 m, ale vyhrála by všemi čtyřmi svými platnými pokusy v soutěži. Tak suverénní byla!

Závěr soutěže si užívala. Žádný velký stres, pohodový výraz. Když Obergföllová odhodila svůj poslední pokus a bylo jasné, že už ji nikdo o druhé zlato nepřipraví, jen se pousmála. Naplno začala slavit až po svém závěrečném hodu, který přešlápla.

Medailové roky Barbory Špotákové
2006MEGöteborgstříbro(65,64 m)
2007MSÓsakazlato(67,07 m)
2008OHPekingzlato(71,42 m)
2009MSBerlínstříbro(66,42 m)
2010MEBarcelonabronz(65,36 m)
2011MSTegustříbro(71,58 m)
2012OHLondýnzlato(69,55 m)

Zamířila k sektoru za rozběžištěm, kde objala přítele Lukáše. „Jsi nejlepší," řekl jí partner, jenž ji doprovází na všechny velké soutěže. Pak se Špotáková uklonila svému trenérovi. Jan Železný ke svým třem závodnickým zlatým medailím přidal i první trenérskou a spokojenost dával najevo lehkým úsměvem a pokynutím hlavy.

„Jsem pořádně unavený. Bára je specifická v tom, že kdyby se to nepovedlo, tak mi to lidi otlučou o hlavu," věděl. „Jsem hrozně rád, že to dobře dopadlo, zasloužila si to, byla nejlepší," hrdě hlásil. „Aby olympijský vítěz vychoval olympijského vítěze, to je úžasné. Doufám, že trenérovi udělá radost i Víťa Veselý," vyhlížela Špotáková sobotní mužské finále.

Tribuny už po desáté hodině britského času prořídly, ale Špotáková si oslavy užila naplno. Fanoušky měla v každém rohu stadiónu, objímala se s dojatou maminkou. Pokud podle Bolta, který svojí vítěznou dvoustovkou obstaral předprogram oštěpařské soutěže, je obhajoba zlata nezbytnou podmínkou vstupu mezi legendy, pak tento prestižní klub právě uvítal Špotákovou!

Kde byla Ruska Maria Abakumovová, s níž se Špotáková přetahovala na olympiádě v Pekingu i na loňském mistrovství světa v Tegu? Ta odcházela z plochy už po polovině soutěže! Desátá a s vodopádem slz.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Atletika - ženy, oštěp, finále:
1. Špotáková (ČR) 69,55,
2. Obergföllová 65,16,
3. Stahlová (obě Něm.) 64,91,
4. Viljoenová (JAR) 64,53,
5. Lu Chuej-chuej (Čína) 63,70,
6. Molitorová (Něm.) 62,89,
7. Ratejová (Slovin.) 61,62,
8. Palameiková (Lot.) 60,73,
...v kvalifikaci 14. Klimešová (ČR) 59,90.

Reklama

Související témata: