Hlavní obsah

Sláva pro mě není priorita, jedu do Austrálie, má jasno zlatý Svoboda

Radek Malina (Londýn)Sport.czPrávo

Slastně zavřel oči a vychutnával si českou hymnu. Moderní pětibojař David Svoboda slavil v sobotním večeru v Londýně olympijský triumf, o němž snil už před čtyřmi roky. Od zklamání v Pekingu si prošel děsivým obdobím, při němž se potýkal s absolutní ztrátou motivace. Na bitvu pod pěti kruhy se však dokázal připravit fantasticky!

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Moderní pětibojař David Svoboda s olympijským zlatem.

Článek
Fotogalerie

Jak lze vystihnout v moderním pětiboji cestu za olympijskou zlatou medailí?

Dokonalý zážitek! V šermu a v plavání jsem nikdy nepředvedl lepší výkon. Na koni jsem jel mnohokrát čistě, v kombíku nelze výkony porovnávat, protože trať je pokaždé jiná. Nyní jsme navíc stáli s Číňanem na střelnici vedle sebe, což závodu dodalo náboj. Ale mým přáním bylo udělat ze závodu show, což se mi snad podařilo. Chtěl jsem, aby si lidé moji cestu za zlatem užili.

Dokážete popsat únavu po zlatém olympijském pětiboji?

Člověk je určitě zničený více fyzicky. Tělo je dobité. Psychické vyčerpání člověk pocítí až s odstupem dvou či tří dnů.

Oštěpařka Barbora Špotáková nyní přiznala, jak moc ji ničil zájem veřejnosti po olympijských hrách v Pekingu. Neděsí vás, že budete coby olympijský šampión středem zájmu?

Ani ne. Myslím, že po dvou měsících všechno odezní. Moderní pětiboj není atletika. Každopádně si vše zařídím tak, abych byl schopný obhajovat zlato za čtyři roky na olympijských hrách v Rio de Janeiru.

Jak se složité připravit se na závod, k němuž vzhlíží čtyři roky a všechny ostatní starty jsou pro něj jen nezbytnou cestou k naplnění snu?

Musíte mít dobrou psychiku. Třeba bronzový Maďar Marosi neřeší, jestli je na světovém poháru, závodě u nich doma nebo na olympiádě. Já tohle neumím. Byl jsem sice v pětibojařském žebříčku před Londýnem osmnáctý, ale věděl jsem, že chci zlato. Vše pro mě bylo jen o Londýnu. Sám na sebe záměrně vyvíjím tak velký tlak.

Co pro vás po olympijském vítězství bude představovat další motivaci?

Upřímně přiznávám, že budu muset překopat od základu svoji motivační strukturu. Bude pro mě složité užít si závody, které nebudou mít význam jako olympiáda. Ale ještě nějakou dobu hodlám mít sport na prvním místě. I proto si dám určitě pauzu. Už jsem trenérovi po závodě řekl, že končím. A vrátím se, až budu mít chuť, protože předešlé čtyři roky byly hrozné.

Vážně hodláte po olympijském triumfu a zisku zlata přerušit kariéru?

Přesně tak! Předpokládám, že si dám pauzu do konce roku. Někdy v lednu nebo spíše až v únoru se začnu připravovat, abych byl schopný závodit na konci příští sezóny.

Co budete během přestávky dlouhé pět měsíců dělat?

Odpočívat! Strašně se těším, až se rozvalím v posteli a nebudu muset dělat vůbec nic. I když je mi jasné, že nyní na podobný scénář mohu na pár dnů určitě zapomenout. Povinností spojených se zlatem bude moc.

A až utichnou oslavy a bezprostřední euforie z londýnského triumfu?

Nechci se pouštět do velkých teorií. Ale dokážu si představit, že prožiju šest měsíců na cestách. Vyrazím do Ameriky, do Austrálie. Jde o země, v nichž jsem nikdy nebyl, a ohromně mě lákají. Hlavně Austrálie. V USA mám kamarády, u protinožců také. Procvičím si angličtinu, poznám život jinde. Také bych měl v září absolvovat státnice na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Ale do jaké míry je tenhle úkol realizovatelný si netroufám tipovat.

Budete v diplomové práci psát o prvním českém vítězi moderního pětiboje na olympijských hrách?

Ne. Přece nemůžu psát o sobě (směje se).

Máte představu, jak se za olympijský triumf odměníte?

Mám rád stará auta, takže si dost možná pořídím nějakého veterána. Ale ještě si to nechám projít hlavou.

V minulosti už jste zažil i roli manekýna, kdy jste absolvoval několik focení pro různé časopisy. Těšíte se na reklamní povinnosti, které vám olympijský úspěch přinese?

Nevím, jestli mi to brzy nepoleze na nervy. Ale momentálně jsem spíše sám zvědavý, co přijde a bude se dít.

Těšíte se na slávu, s níž je triumf v Londýně nepochybně spojený? Neříkáte si, že případným přerušením kariéry a cestováním po světě o něco přijdete?

Sláva pro mě není prioritní. Znám spoustu lidí, kteří se ve světě sportu pohybují delší dobu a jsou mnohem slavnější. Umím si představit, co prožívají. A říkám: Ni slávu, ni zisk.

Vnímal jste poměrně velkou podporu českých fanoušků, kteří za vámi do Londýna dorazili?

Ano. Věděl jsem, že mám velkou podporu. Lidé kolem mě věřili, že mohu vyhrát. I já sám jsem věřil. Přišla mi sms zpráva od Věry Čáslavské, s kterou jsem mluvil shodou okolností těsně před odjezdem do Londýna.

Reklama