Hlavní obsah

Šterba může startovat v Londýně, arbitráž ho z dopingového podezření očistila

Londýn/Lausanne
Aktualizováno

Všechno je jinak! Kajakář Jan Štěrba potrestaný za dopingový nález šestiměsíčním trestem byl dnes Mezinárodní sportovní arbitráží v Lausanne očištěn a vrací se do posádky čtyřkajaku, z níž byl po svém potrestání vyřazen.

Foto: Vít Chalupa

Deblkajakáři Jan Štěrba (vpravo) a Ondřej Horský

Článek

Obhajoba jedenatřicetiletého kajakáře byla úspěšná. Při květnovém odběru na olympijské kvalifikaci v Poznani do oficiálního protokolu uvedl, že užívá potravinový doplněk s názvem Shot Gun, který obsahoval látku beta-methylphenylethylamine. Ta není uvedena v seznamu zakázaných přípravků, ale jako stimulant se nesmí užít v den závodu. To byl Štěrbův případ.

„Přípravek jsem vzal, protože je volně ke koupi a nikde na něm není varování v souvislosti s dopingem. A také proto jsem jeho jméno uvedl do protokolu. Tím jsem jasně dokázal, že jsem nechtěl podvádět," vysvětloval kajakář.

„Je to pro mě obrovská satisfakce. Jsem rád, že arbitráž napravila to, jak mě první instance sejmula. Kdybychom s právníkem Šťovíčkem tvrdě nešli za cílem očistit se, skončil bych v žumpě, nikdy nestartoval na olympijských hrách a ještě vypadal jako podvodník. Nakonec se potvrdilo, že náš boj nebyl marný," ulevilo se mu.

O místo přišel Davídek

Pro čtyřkajak to ale znamená další změnu ve složení. Se Štěrbou trénoval do jeho potrestání, pak jezdil v novém složení s Pavlem Davídkem, který ale teď o místo přišel. „Jan Štěrba se vrátí do posádky a bude se v Račicích připravovat na start na olympiádě," potvrdil reprezentační trenér Martin Doktor.

„Věřím, že všichni situaci se všemi kotrmelci chápou, jsme profesionálové a jde nám všem o co nejlepší výsledek. S Honzou se do kajaku vrací zkušenost, která může být v tak vypjatých závodech alfou a omegou úspěchu," doplnil dvojnásobný olympijský vítěz.

Štěrba se ale od udělení trestu musel připravovat individuálně. „Jezdil jsem na singlkajaku v Praze na Vltavě, myslím, že místní rybáři už mě dobře znají," usmívá se. „Bylo to psychicky náročné i finančně nákladné. Ale aspoň jsem si při tréninku vyčistil hlavu od přípravy obhajoby do Lausanne," říká.

Změnu nominace může provést jen Jirásek

V době uzavřené nominace na hry Štěrbovo očištění nastartovalo poměrně složitý proces zařizování všech nezbytností, aby omilostněný kajakář mohl být v Londýně akreditován. „Svaz musí požádat o změnu nominace, kterou může provést předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek," vysvětluje šéf české mise František Dvořák.

„Důležitější je, aby arbitráž oznámila Mezinárodní kanoistické federaci (ICF), že Štěrba splnil všechny podmínky startu. Pak může tripartitní komise ICF, Mezinárodního olympijského výboru a organizačního výboru udělit novou akreditaci. Ale kanoistika je až ve druhé půlce her, takže stihnout se to dá," tvrdí Dvořák.

Štěrba už se návratu do posádky nemůže dočkat. „Bude to ohromná radost! Mám z kluků nejvíc naježděno a to se nezapomíná. Jestli není risk vrátit se do posádky tak krátce před olympiádou? Risk by byl nestartovat na olympiádě v nejsilnější sestavě," dodal Štěrba.

Reklama

Související témata: