Hlavní obsah

Týmy prý hrozí bojkotem GP Austrálie. Vadí jim nejasnosti kolem Alonsovy nehody

Praha
Aktualizováno

Kontroverze kolem nehody Fernanda Alonsa při testech v Barceloně neutichá. Naopak. Podle německého deníku Bild některé stáje pohrozily bojkotem Velké ceny Austrálie, která 15. března odstartuje letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1, pokud nedostanou detailní informace o havárii dvojnásobného šampióna. Podle ředitelství závodu ale hrozba bojkotu není na pořadu dne.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Fernando Alonso s vozem McLaren při testech v Barceloně. Okolnosti nehody španělského jezdce nejsou dodnes zcela jasné.

Článek

Alonso havaroval na Katalánském okruhu 22. února během oficiálních předsezónních testů. Podle stáje McLaren vinou prudkého nárazového větru ztratil vládu nad vozem a bokem naboural do ochranné zdi. Při nárazu utrpěl otřes mozku, chvíli byl v bezvědomí a posléze strávil tři noci na pozorování v nemocnici. Ředitel týmu Ron Dennis později rázně odmítl spekulace, že Alonso dostal zásah elektrickým proudem z vadného systému ERS.

Vyšetření neprokázala žádné další zranění, španělský jezdec ale vynechal poslední oficiální testy a nakonec přijal doporučení lékařů a rozhodl se nestartovat v úvodním závodu sezóny, aby minimalizoval nebezpečí dalšího otřesu mozku. Španělský deník El País během týdne přinesl informaci o tom, že Alonso bezprostředně po nárazu vůbec nevěděl kde je, tvrdil, že závodí v motokárách a jednou bude pilotem formule 1. I proto strávil v nemocnici delší čas, než se původně očekávalo.

Skrývá McLaren pravdu?

Kusá vyjádření McLarenu k okolnostem nehody znepokojují ostatní účastníky mistrovství světa a podle Bildu některé týmy zvažují dokonce bojkot závodu v Melbourne. „Z bezpečnostních důvodů nechtějí pustit své jezdce na start," uvedl deník. „Stále nebylo nade vší pochybnost prokázáno, že (Alonso) neutrpěl elektrický šok z baterií v hybridním systému vozu," píše Bild.

A své tvrzení opírá o slova šéfa nejmenované stáje. „Když spadne letadlo a je podezření na selhání technického systému, tak ostatní letadla využívající stejný systém nepustí do vzduchu. Formule 1 měla zatím velké štěstí, že zatím k žádnému problému s hybridním systémem nedošlo. Pokud by ale k nějaké takové události došlo, měly by být ke studiu dat přizvány všechny týmy. Čistě s ohledem na vyjasnění celého incidentu. Honda musí ve spolupráci s FIA (Mezinárodní automobilová federace) zodpovědět všechny otázky. Pokud se McLaren snaží něco zatajit, je to krajně nezodpovědné," cituje německý list anonymní zdroj.

Podle ředitele závodu bojkot nehrozí

Možnost, že by některé stáje úvod sezóny bojkotovaly, nicméně zpochybnil ředitel závodu v Melbourne Andrew Westacott. „Několikrát denně jsme v kontaktu se stájemi, vedení F1 i FIA a něco jako bojkot vůbec nepřišlo na přetřes. Všechny týmy míří do Melbourne a těší se na start sezóny, na cestě je i technika. Nemáme o závod obavu," prohlásil Westacott.

Mistrovství světa formule 1 začíná příští týden, úvodní závod nové sezóny se v melbournském Albert Parku jede v neděli od 6:00 SEČ.

Reklama

Související témata: