Hlavní obsah

Formule 1 je neprodejná srač.., zlobí se šéf okruhu v Silverstonu

Nářky nemalé části motoristických fanoušků, že závody formule 1 už nejsou zdaleka tím, čím bývaly dříve, rapidně přibývají. A poměrně ostrou kritikou se k nim přidal i šéf okruhu hostící Grand Prix Velké Británie v Silverstonu Patrick Allen.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Jak dlouho bude ještě formule fanoušky bavit? Hamiltonovy triumfy zatím sledují vyprodané okruhy.

Článek

V létě byl při triumfu domácího miláčka Lewise Hamiltona sice areál v britském Northamptonshire, který pojme 140 000 fanoušků, beznadějně vyprodaný, ale podle Allena průběh závodů v současné podobě nepřiláká další příznivce a produkt s názvem F1 hodně ztrácí na lesku a komerční hodnotě.

„Fanoušci se nechtějí dívat na procesí. Coby promotér mohu nabízet pouze to, co je mi dodáno. A pokud to nemá dostatečně vysoký standard, lidé to nebudou kupovat," zlobil se v rozhovoru pro The Independent Allen, jenž se už dříve svěřil se svými dojmy i bossovi seriálu Berniemu Ecclestonovi.

„Už před pár měsíci jsem s ním mluvil a říkal jsem mu, že nemůžu prodávat lístky na sračk..ý produkt. Lidé se nechtějí dívat na týpky, kteří se dívají do počítačů. Chtějí vidět gladiátorské závody a férový boj. Nikdo nechce poslouchat, jak se jezdcům říká: uber, nebudeme nahánět toho před námi, uklidni to na chvilku," rozpovídal se šéf okruhu.

Souhlasí i Ecclestone

„Podle mě je to kriminální čin, že jsme se v závodech dostali až sem. Tohle není prodejné. Podle mě to frustruje i Bernieho. Jak je to daleko od toho, kdy budou na prvním místě techničtí ředitelé a ne jezdci? To už budete muset hodit ručník do ringu a začít se poohlížet po něčem jiném," pokračoval Alen.

Má pravdu v tom, že i Ecclestone si uvadající atraktivitu formulí dobře uvědomuje. „Dnes je pro každého těžké prodat něco, pokud to není prvotřídní, což náš produkt bohužel není," připustil dříve rovněž pro The Independent vládce F1.

Allenova kritika má i navzdory vyprodanému hledišti při letošní Velké ceně Velké Británie reálné základy. Budoucnost Silverstonu je totiž velmi nejasná. Okruh má velké potíže platit každoroční poplatek seriálu za pořádání Grand Prix, jenž podle smlouvy platné až do roku 2026 narůstá s každým ročníkem o pět procent. Splatnost částky za letošek ve výši 16 miliónů liber už byla mimochodem odložena na příští rok.

Reklama

Související témata: